[ exact phrase in "" • results by date ]

[ Google-powered • results by relevance ]


LOCATION/TYPE

News Home
Archive
RSS

Subscribe to RSS feed

Add NWW headlines to your site (click here)

Sign up for daily updates

Keep Wind Watch online and independent!

Donate $10

Donate $5

Selected Documents

All Documents

Research Links

Alerts

Press Releases

FAQs

Publications & Products

Photos & Graphics

Videos

Allied Groups

Continuing opposition to wind turbines in the Netherlands (5 articles)  

Verzet tegen Emmer windmolens groeit
DVHN | Gepubliceerd op 15 november 2014

COEVORDEN/EMMEN – Het verzet tegen het Emmer ‘aanwijzingsplan’ voor vier windmolenlocaties zwelt aan. Binnen én buiten de gemeente.

De gemeente Coevorden is onaangenaam verrast door de locatie N34, nabij Diphoorn. „Er is vooraf in het geheel geen overleg geweest”, zegt de Coevorder wethouder Jeroen Huizing (CDA).

Dorpsbelangen Sleen Diphoorn is ook niet te spreken over de zet van buurman Emmen. „Niet dat we tegen windmolens zijn, maar waarom uitgerekend in een mooi natuurgebied”, vraagt voorzitter Gezinus Hilbrands zich af.

De betwiste locatie is een van de gebieden die door Emmen als kansrijk voor plaatsing van windmolens is bestempeld. Jarenlang was het Rundeveen bij Barger-Compascuum favoriet voor de Emmer molens. Maar onder leiding van de nieuwbakken wethouder René van der Weide van Wakker Emmen, de partij die een monsterzege boekte mede door het verzet tegen windmolens, zijn er nieuwe criteria opgesteld.

Zo moet de minimale afstand tussen molens en woongebied voortaan 1100 meter bedragen. Behalve het gebied bij Diphoorn (locatie N34) zijn als kansrijk gebied aangewezen de Pottendijk (tussen Nieuw-Weerdinge en Emmer-Compascuum), Zwartenbergerweg (ten zuidoosten van Emmer-Compascuum) en Noordersloot (tussen Weiteveen en Erica). In totaal plaatst Emmen 32 molens, minimaal vijf per locatie.

In De Monden vielen de monden wagenwijd open. De Siepelveenwijk bij Nieuw-Weerdinge ligt volgens de inwoners nog geen 500 meter van de beoogde locatie Pottendijk. Ook de afstand tot Emmer-Erfscheidenveen blijft binnen een kilometer, stellen zij.

Kustplaatsen in actie tegen windmolens
Artikel geplaatst door redactie op 18-11-14.

LEEUWARDEN – Inwoners van de kustplaatsen langs het IJsselmeer protesteerden maandagavond bij het Provinciehuis in Leeuwarden tegen de plannen voor een windmolenpark in het IJsselmeer voor de kust van Makkum en Hindeloopen.

Daar was de eerste van vier hoorzittingen van Provinciale Staten over de omstreden plannen voor de invulling van 530,5 MW aan windernergie in Fryslân in 2020. In totaal zijn er dezer dagen 99 insprekers. Gedeputeerde Staten wil de molens in een park in het IJsselmeer en deels op de Kop van de Afsluitdijk. Die plannen vallen verkeerd in de kustplaatsen. Met twee bussen waren actievoerders naar Leeuwarden getogen. Pieter Tichelaar van de stichting Don Quichot sprak over ‘de diefstal van vijftig vierkante meter van ons vaarwater’. Recron en Hiswa waarschuwden voor de gevolgen van Windpark IJsselmeer voor het toerisme. Ook de gemeente Súdwest-Fryslân is niet blij met de keuzevariant van de provincie. Die ziet net als de burgers uit de kustplaatsen een lijnopstelling op de Afsluitdijk. E-Connection en Eneco hebben daarvoor al uitgewerkte plannen. 78 Procent van de Friese bevolking zou dit plan steunen. GS wijst het echter af vanwege om ecologische redenen. Voorstanders voor het windpark IJsselmeer waren er ook, zoals Bolswarder Obe van der Meer. „Er zijn een heleboel mensen in Súdwest-Fryslân die er anders over denken”, zei hij met een bordje om zijn nek: IJsselmeer Ja, op land Nee.

Gemeenteraad Heerenveen tegen windmolens
november 25, 2014 | Door Groene Courant

AMSTERDAM – De gemeenteraad van Heerenveen is tegen het eventueel plaatsen van nieuwe windmolens lang snelweg de A7.

Het grootste deel van de raad stemde maandag tijdens de raadsvergadering tegen de locatie als reserveplek voor windmolens, aldus de Leeuwarder Courant.

Eerder werden al plannen voor andere windlocaties rond Heerenveen afgekeurd. In de schets van Fryslân foar de Wyn, de Friese organisatie die onderzoek deed naar windmolens op land, stonden 4 windmolens gepland naast een windmolens van Omrin.

Concrete plannen voor windmolens bij de Friese stad waren er niet. Het provinciebestuur heeft de kop van de Afsluitdijk en vooral het IJsselmeer aangewezen als locatie voor windmolens, hoewel Heerenveen wel een nadrukkelijke rol heeft als reservelocatie.

Meer ondernemers in Stadskanaal spreken zich uit tegen windmolens
december 2, 2014 | Door Groene Courant

AMSTERDAM – Meer ondernemers in Stadskanaal spreken zich uit tegen windmolens in de Veenkoloniën.

Dit meldt het Dagblad van het Noorden. Zo’n 170 ondernemers die lid zijn van de Algemene Handelsvereniging Stadskanaal (AHS), hebben zich uitgesproken tegen de windmolens.

Eerder zeiden 250 ondernemers van 2 andere bedrijvenverenigingen al tegen de windmoles te zijn.

Ze vrezen dat de regio economische schade gaat ondervinden door de turbines en dat het woonklimaat wordt verstoord. Afnemende koopkracht, dalende inkomsten en sluiting van winkels, zo voorspelt de voorzitter van de AHS.

Het gaat om windmolens in de Drentse Veenkoloniën die vlakbij Stadskanaal worden geplaatst. De gemeente Stadskanaal sprak zich eerder ook al uit tegen windturbine.

Opnieuw bezwaar Haarlemmermeer tegen verbod op windmolens
december 5, 2014 | Door Groene Courant

AMSTERDAM – De gemeente Haarlemmermeer gaat opnieuw bezwaar aantekenen tegen het verbod op windmolens van de provincie Noord-Holland.

Dit doet de gemeente na vragen van de lokale GroenLinks-fractie. Op 15 december wordt er bezwaar aangetekend

Onlangs presenteerde de provincie 19 locaties waar nieuwe windmolens mogen komen als oude turbines worden gesloopt.

Haarlemmermeer-Zuid ontbreekt hierbij. De gemeente en enkele voorstanders van windenergie lobbyen al jaren voor het plaatsen van een windpark op deze plek. De gemeente is voor, veel omwonenden zijn voor en er zijn weinig tegenstanders te vinden.

‘Buiten de boot’

Toch blokkeert de provincie het plan. “Weer valt het initiatief Windpark Haarlemmermeer-Zuid buiten de boot, omdat de provincie – in tegenstelling tot eerdere toezeggingen – niet wil meewerken aan de plaatsing van windmolens op deze plek”, aldus GroenLinks.

De lokale windenergievereniging Meerwind laat zich overigens niet tegenhouden door de provincie. In samenwerking met windverenigingen Zuidenwind en De Windvogel worden er 4 windmolens geplaatst in Limburg. Hier zijn inmiddels bouwvergunningen voor afgegeven.

This article is the work of the source indicated. Any opinions expressed in it are not necessarily those of National Wind Watch.

The copyright of this article resides with the author or publisher indicated. As part of its noncommercial effort to present the environmental, social, scientific, and economic issues of large-scale wind power development to a global audience seeking such information, National Wind Watch endeavors to observe “fair use” as provided for in section 107 of U.S. Copyright Law and similar “fair dealing” provisions of the copyright laws of other nations. Send requests to excerpt, general inquiries, and comments via e-mail.

Wind Watch relies entirely
on User Funding
Donate $5 PayPal Donate

Share:


News Watch Home

Get the Facts Follow Wind Watch on Twitter

Wind Watch on Facebook

Share

CONTACT DONATE PRIVACY ABOUT SEARCH
© National Wind Watch, Inc.
Use of copyrighted material adheres to Fair Use.
"Wind Watch" is a registered trademark.
Share

 Follow: