[ exact phrase in "" • results by date ]

[ Google-powered • results by relevance ]


LOCATION/TYPE

News Home
Archive
RSS

Subscribe to RSS feed

Add NWW headlines to your site (click here)

Sign up for daily updates

Keep Wind Watch online and independent!

Donate $10

Donate $5

Selected Documents

All Documents

Research Links

Alerts

Press Releases

FAQs

Publications & Products

Photos & Graphics

Videos

Allied Groups

Geen draagvlak voor windmolens | No support for wind turbines  

Credit:  Gepubliceerd op 09 december 2014; Laatst bijgewerkt op 10 december 2014; dvhn.nl ~~

GIETEN – Kan de bevolking rond de rug van Drenthe leven met windmolens? Dinsdagavond werd de uitslag van een enquête bekend.

Driekwart van de huishoudens in de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn en Stadskanaal is tegen de komst van windpark De Drentse Monden en Oostermoer. Dat blijkt uit het draagvlakonderzoek dat dinsdagavond werd gepresenteerd.

De drie gemeentebesturen van Aa en Hunze, Borger-Odoorn en Stadskanaal hebben in november een onafhankelijk draagvlakonderzoek over het windpark ‘De Drentse Monden en Oostermoer’ ingesteld. 10.610 omwonenden konden hierin aangeven wat hun mening is met betrekking tot de plannen voor de windturbines. 4229 mensen reageerden op de vragenlijst.

Tweede Kamer

De uitslag van het onderzoek wordt volgens wethouder Bert Wassink van de gemeente Aa en Hunze op korte termijn aangeboden aan minister Kamp en de Tweede Kamer fracties. Wassink: „De minister heeft al een besluit genomen, dat volgens ons niet gegrond is. Het draagvlakonderzoek miste immers.”

Veel opmerkingen

Tweederde van de respondenten liet een opmerking achter, te zien in de bijlage hieronder. De reacties van omwonenden beslaan zestig pagina’s. Wethouder Bert Wassink van Aa en Hunze zegt hierover: „Veel antwoorden zijn uit het hart geschreven. Mensen zijn erg betrokken.”

De respondenten zeggen onder andere bang te zijn dat hun stem in dit onderzoek ’als mosterd na de maaltijd’ komt. Hebben ze überhaupt invloed op de besluitvorming? Ook wordt zonne-energie vaak als alternatief voor windmolens genoemd en geven omwonenden aan dat er bewust informatie wordt achtergehouden door de overheid en initiatiefnemers om doelen te realiseren.

Uit de ingevulde vragenlijsten blijkt dat …

… direct omwonenden sterker tegen het windpark zijn dan indirect omwonenden, maar zich zich beter geïnformeerd voelen.

… vooral jongere omwonenden en huishoudens met koopwoning significant sterk tegen het windpark zijn.

… huishoudens met kinderen sterker tegen de aanleg van het windpark zijn, dan mensen zonder kinderen.

… in Aa en Hunze de meeste omwonenden voor het windpark zijn: 13,1%.

Reacties

Volgens wethouder Freek Buijtelaar, Borger-Odoorn voelen mensen zich echt gekwetst. „Dit onderzoek schetst een triest beeld.”

Wethouder Peter Gelling uit Stadskanaal zegt dat de uitslag van dit onderzoek niet meer te negeren is. ,„Er is niet een kleine meerderheid tegen het windpark, maar een aanzienlijke meerderheid.”

Wethouder Peter Gelling, Stadskanaal: „Men geeft aan dat het windpark aanleiding kan zijn om te vertrekken. Dat maakt al veel duidelijk.”

Lees hieronder het verslag van onze verslaggeefster Marjolein Knol en de reacties op de openvragen van de enquête.

Download: “Draagvlakonderzoek: Windpark ‘De Drentse Monden en Oostermoer”

Source:  Gepubliceerd op 09 december 2014; Laatst bijgewerkt op 10 december 2014; dvhn.nl

This article is the work of the source indicated. Any opinions expressed in it are not necessarily those of National Wind Watch.

The copyright of this article resides with the author or publisher indicated. As part of its noncommercial effort to present the environmental, social, scientific, and economic issues of large-scale wind power development to a global audience seeking such information, National Wind Watch endeavors to observe “fair use” as provided for in section 107 of U.S. Copyright Law and similar “fair dealing” provisions of the copyright laws of other nations. Send requests to excerpt, general inquiries, and comments via e-mail.

Wind Watch relies entirely
on User Funding
Donate $5 PayPal Donate

Share:


News Watch Home

Get the Facts Follow Wind Watch on Twitter

Wind Watch on Facebook

Share

CONTACT DONATE PRIVACY ABOUT SEARCH
© National Wind Watch, Inc.
Use of copyrighted material adheres to Fair Use.
"Wind Watch" is a registered trademark.
Share

 Follow: