ISSUES/LOCATIONS

View titles only
(by date)
List all documents, ordered…

By Title

By Author

View PDF, DOC, PPT, and XLS files on line
RSS

Add NWW documents to your site (click here)

Sign up for daily updates

Keep Wind Watch online and independent!

Donate $10

Donate $5

News Watch

Selected Documents

Research Links

Alerts

Press Releases

FAQs

Publications & Products

Photos & Graphics

Videos

Allied Groups

BENEFITS : LOW  ↔  IMPACTS : HIGH

Resource Documents — latest additions

Unless indicated otherwise, documents presented here are not the product of nor are they necessarily endorsed by National Wind Watch. These resource documents are shared here to assist anyone wishing to research the issue of industrial wind power and the impacts of its development. The information should be evaluated by each reader to come to their own conclusions about the many areas of debate. • The copyrights reside with the sources indicated. As part of its noncommercial effort to present the environmental, social, scientific, and economic issues of large-scale wind power development to a global audience seeking such information, National Wind Watch endeavors to observe “fair use” as provided for in section 107 of U.S. Copyright Law and similar “fair dealing” provisions of the copyright laws of other nations.


Date added:  December 2, 2022
Environment, NetherlandsPrint storyE-mail story

Windparken mengen zich in het weer [Wind facilities interfere with the weather]

Author:  Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Uit een recente studie met het KNMI weermodel blijkt dat windparken het weer beïnvloeden. De wind in de buurt van windparken neemt gemiddeld af en ook de temperatuur en luchtvochtigheid veranderen. Het is niet zo dat windenergie klimaatverandering veroorzaakt want het effect van windparken op het weer is plaatselijk. Toch is het effect in bepaalde weersituaties op grote afstand van het windpark nog merkbaar.
Windparken zijn atmosfeer-mixers 

Draaiende rotorbladen van een windturbine zetten bewegingsenergie van de wind om in elektriciteit. Hierdoor neemt de wind achter de windturbine af. Bovendien mixen de rotorbladen de luchtlagen en maken ze wervels (turbulentie) waardoor vocht en warmte in de lucht beter doormengen. Dat kan ervoor zorgen dat wolken oplossen of vormen. Kortom: het weer verandert door windturbines, maar de vraag is hoe en hoeveel. 

Weermodel inclusief het effect van windparken  

Er komen steeds meer en grotere windparken. Daarom gebruikt het KNMI voor het maken van weersverwachtingen en waarschuwingen sinds afgelopen zomer een versie van weermodel HARMONIE-AROME inclusief het effect van die windparken op de atmosfeer. Met deze versie komt de door het model berekende wind in de omgeving van de windparken beter overeen met de metingen (figuur 1).   

Figuur 1. Links het rekengebied van het weermodel HARMONIE-AROME met in rood de locatie van windturbines in 2016 en in blauw de positie van de twee lidars die de wind meten. Rechts de gemiddelde wind in 2016 op de locaties van de twee lidars volgens de metingen (kruisjes) en de berekeningen met (zwarte lijnen) en zonder het effect van de windparken (rode lijnen). Bron: Van Stratum et al., JAMES, 2022

Zogeffect het grootst in stabiele weersomstandigheden 

Het effect dat een windpark heeft op het gebied in de windschaduw van het windpark (dus stroomafwaarts) heet het zogeffect. Dat effect is het grootst als de atmosfeer stabiel is. Stabiel wil zeggen dat de zee of het aardoppervlak kouder is dan de lucht erboven. Boven zee gebeurt dat vooral in het voorjaar en begin van de zomer. Omdat koude lucht zwaarder is dan warme, zal er in een stabiele atmosfeer minder verticale menging zijn dan in een onstabiele atmosfeer (waar de warme, lichte lucht onderin zit en op wil stijgen). Minder menging met de “onverstoorde” luchtlagen boven het windpark betekent dat zogeffecten minder snel teniet worden gedaan en op grotere afstand van het windpark nog aanwezig zijn. In stabiele situaties zien we dan ook soms op 50-150 km van het windpark nog een afname van de wind.

Ook de effecten op temperatuur en vocht zijn in stabiele situaties het grootst. Boven zee is de lucht in de onderste laag van de atmosfeer bij stabiel weer niet alleen kouder, maar ook vochtiger. De windturbines transporteren die koudere en vochtigere lucht naar luchtlagen boven de ashoogte van de turbines (figuur 2). Dat kan betekenen dat de kans op mist afneemt en de kans op laaghangende bewolking toeneemt, maar dat is nog niet onderzocht.

Figuur 2. Gemiddelde effect in 2016 van windparken op windsnelheid, (potentiële) temperatuur en luchtvochtigheid op de locatie van windpark Prinses Amalia (blauwe doorgetrokken lijn) en Gemini (zwarte onderbroken lijn) volgens berekeningen met het weermodel HARMONIE-AROME. Er is onderscheid gemaakt tussen stabiele (boven) en onstabiele (onder) weersituaties. Bron: Van Stratum et al., JAMES, 2022

Niet alleen zogeffecten  

Het maakt uit of je een geïsoleerde rij windturbines hebt of een rij die als voorste rij onderdeel uitmaakt van een windpark. Als ze allebei vol in de wind staan (dus niet in het zog van andere windturbines), dan wekt de geïsoleerde rij meer energie op. Het windpark vormt namelijk een obstakel waar de wind omheen en overheen wil. Dat zorgt ervoor dat de wind wordt afgeremd stroomopwaarts van het windpark. Ook dit effect zit impliciet in het weermodel, maar hoe goed het model dit effect reproduceert is nog niet onderzocht.    

Wat is het effect als het aantal windparken fors wordt uitgebreid? 

Op de hele Noordzee stond in 2020 19 GigaWatt aan geïnstalleerd vermogen. In 2050 is dat naar verwachting ongeveer 10 keer zoveel! Het geïnstalleerd vermogen is de hoeveelheid energie die windturbines kunnen produceren als ze optimaal draaien. In werkelijkheid zal de opbrengst lager zijn door bijvoorbeeld zogeffecten of het stilstaan van windturbines voor onderhoud.

Wat gebeurt er met het weer als we de Noordzee vol zetten met windturbines? Hoeveel groter zijn die zogeffecten als er zoveel windparken bij komen? Is er een maximum aan hoeveel windenergie we op de Noordzee kunnen produceren? Het KNMI heeft dit samen met het bedrijf Whiffle en de TU Delft onderzocht in het WINS50-project. Het blijkt dat windparken in 2050 veel vaker in elkaars windschaduw komen te staan (figuur 3). Om een goede inschatting te kunnen maken van de electriciteitsproductie van windparken op de Noordzee wordt het daarom nog belangrijker dat we begrijpen hoe windparken zich mengen in het weer.

Figuur 3: Windparken in 2020 (links) en een hypothetisch windparkscenario voor 2050 (rechts) met het weer van 2020. Deel van de tijd (in %) waarvoor het verschil in windsnelheid op 100 m hoogte tussen HARMONIE-AROME met en zonder windparken voor oostenwind (30 graden rond 75°) groter is dan 1 m/s. Bron: https://wins50.nl

KNMI-klimaatbericht door Ine Wijnant, Natalie Theeuwes, Andrew Stepek (KNMI) en Peter Baas (Whiffle)

29 november 2022

Bookmark and Share


Date added:  December 1, 2022
Environment, GermanyPrint storyE-mail story

Offshore wind farms are projected to impact primary production and bottom water deoxygenation in the North Sea

Author:  Daewel, Ute; et al.

Abstract – The wind wake effect of offshore wind farms affects the hydrodynamic conditions in the ocean, which has been hypothesized to impact marine primary production. So far only little is known about the ecosystem response to wind wakes under the premises of large offshore wind farm clusters. Here we show, via numerical modeling, that the associated wind wakes in the North Sea provoke large-scale changes in annual primary production with local changes of up to ±10% not only at the offshore wind farm clusters, but also distributed over a wider region. The model also projects an increase in sediment carbon in deeper areas of the southern North Sea due to reduced current velocities, and decreased dissolved oxygen inside an area with already low oxygen concentration. Our results provide evidence that the ongoing offshore wind farm developments can have a substantial impact on the structuring of coastal marine ecosystems on basin scales.

Ute Daewel, Naveed Akhtar, Nils Christiansen, Institute for Coastal Systems – Analysis and Modelling, Helmholtz-Zentrum Hereon, Geesthacht, Germany
Corinna Schrum, Institute of Oceanography, Centrum für Erdsystemforschung und Nachhaltigkeit, Universität Hamburg, Germany

Download original document: “Offshore wind farms are projected to impact primary production and bottom water deoxygenation in the North Sea

Bookmark and Share


Date added:  November 14, 2022
Australia, ContractsPrint storyE-mail story

Wind farm on or adjoining your property? – A guide to what you need to know

Author:  Browne, Karen; and Hamilton, Carol

The Western Australian Government is committed to achieving net zero emissions by 2050. In doing so, energy companies are under increasing pressure to reduce emissions and adopt low or no carbon technologies. The South West Interconnected System has recently doubled in size and includes the 51 turbine Yandin Wind Farm opened in May 2021. Currently, there are plans underway for installation of a further 42 turbine wind farm in the Shires of Kojonup and Broomehill-Tambellup.

Rural landowners are coming under increasing pressure to facilitate the placement of wind turbines on their or adjoining properties. During construction, wind farms create jobs for local communities and in the long term, provide a cleaner, greener energy system. However, it is the terms of wind farm arrangements that are likely to have long term implications. In this alert Karen Browne and Carol Hamilton provide an overview of some of the issues which can affect landowners when entering into wind farm agreements.

The real purpose of a wind farm agreement

While a contract typically outlines the rights, duties and obligations of the parties, a wind farm agreement will typically focus on the noise and loss of amenity generated by a wind farm and require a landowner to surrender all rights it may have in relation to noise abatement in exchange for the payment of money, which may or may not be indexed to inflation.

The landowner is not paid for use of its land but rather payment is made in recognition of the adverse effects noise may have on the landowner and its farming operations.

How long will the wind farm be in place?

A wind farm agreement is unlikely to specify the duration of the wind farm but is likely to provide that the agreement will end when the turbines are decommissioned or cease to operate. Alternatively, it may provide that it will end once noise ceases to be above a certain level. It means that should the wind farm operator employ new technology which reduces noise to below a specified level, a landowner may no longer be entitled to receive payments even though the wind farm remains in operation and its land or operations remain affected.

Restrictions in the use of the land

A wind farm agreement is also likely to control how a landowner uses its affected land by prohibiting the use or development of land within a certain radius of a turbine, require caveats to be placed on the title or preventing a landowner from entering into dealings over all or part of the land without the operator’s consent. At the same time the operator will likely be unrestricted in its right to assign its interests with little or no consultation with a landowner.

Landowners prohibited from objecting to future operations

A wind farm agreement usually prohibits a landowner from objecting to any future operations, even where a landowner would have a statutory right to object with respect to applications submitted to regulatory authorities. A landowner could be prohibited from objecting to the upgrading of facilities, including the installation of larger or taller turbines.

Comment

Given the significant uncertainty with respect to the duration of a wind farm agreement and the long term effects on objecting, landowners should carefully consider the possible impacts on future land uses before entering into a wind farm agreement.

The money to be gained for hosting a wind farm or agreeing to adverse impacts from one placed on adjoining land can be an unexpected windfall for landowners; however, wind farm agreements need to be carefully crafted to compensate landowners whose land and farming operations are affected by the placement of turbines on their properties.

Karen Browne and Carol Hamilton
HopgoodGanim Lawyers

February 3, 2022, lexology.com

Bookmark and Share


Date added:  November 13, 2022
EconomicsPrint storyE-mail story

Biden Administration’s Offshore Wind Fantasy

Author:  Lesser, Jonathan

As this report will demonstrate, the realities of offshore wind planning, development, and construction render the president’s goal unachievable. A single offshore wind project can easily take longer than a decade to develop. Although numerous projects scheduled to be built before 2030 have been announced in the last decade, only one—the 800-MW Vineyard Wind project, to be built off the Massachusetts coast south of Martha’s Vineyard—has begun preliminary construction. And that project is facing at least three lawsuits that are sure to delay its completion.

Even if the president’s goal were physically achievable, it should not be pursued because of offshore wind’s dismal economics. Offshore wind is hugely expensive, much more so than solar, onshore wind, hydropower, and geothermal. And despite proponents’ claims to the contrary, the costs of installing offshore wind facilities are not decreasing. Furthermore, economic and physical constraints are likely to raise the costs of offshore wind projects, as developers compete for scarce resources. Moreover, because it is inherently intermittent—producing electricity only when the wind blows—offshore wind will require significant investment in backup supply resources, primarily gas- and oil-fired generators, to compensate for the more than 50% of all hours when the wind is not blowing. Although wind and solar proponents claim that battery storage will eliminate the need for fossil-fuel backup generation, the costs, raw-materials requirements, and manufacturing capacity needed to produce the quantity of battery storage that is needed to provide even three or four hours of backup power would be staggering.

February 3, 2022

Download original document: “The Biden Administration’s Offshore Wind Fantasy

Bookmark and Share


Earlier Documents »

Get the Facts Follow Wind Watch on Twitter

Wind Watch on Facebook

Share

CONTACT DONATE PRIVACY ABOUT SEARCH
© National Wind Watch, Inc.
Use of copyrighted material adheres to Fair Use.
"Wind Watch" is a registered trademark.
Share

 Follow: