[ exact phrase in "" • results by date ]

[ Google-powered • results by relevance ]LOCATION/TYPE

News Home
Archive
RSS

Subscribe to RSS feed

Add NWW headlines to your site (click here)

Sign up for daily updates

Keep Wind Watch online and independent!

Donate $10

Donate $5

Selected Documents

All Documents

Research Links

Alerts

Press Releases

FAQs

Publications & Products

Photos & Graphics

Videos

Allied Groups

Ropellit solmussa  

Credit:  ymparistojaterveys.fi ~~

[Environment and Health Magazine issue 4/2014 has been published, with Director Jari Keinänen and Inspector General Vesa Pekkola of the Ministry for Social Affairs and Health writing “Wind power construction from the point of view of health protection“.]

Ympäristö ja Terveys-lehden numerossa 4/2014 julkaistiin johtaja Jari Keinäsen ja ylitarkastaja Vesa Pekkolan kirjoitus ”Tuulivoimarakentaminen terveydensuojelun näkökulmasta”. Kirjoitus on samalla yhteenveto sosiaali- ja terveysministeriön kannasta tuulivoiman rakentamiseen. En halua moittia lukijoiden lukutaitoa mutta taas kerran tuli todistettua, että ihminen lukee mitä haluaa lukea. Tuulivoiman puolustajat ja etenkin vastustajat ovat löytäneet mielipiteilleen vahvistusta.

Artikkelissa kirjoittajat puolustavat tuulivoimaa ja pitävät tärkeänä maan hallituksen linjaa tuulivoiman lisärakentamisesta. He toteavat yksikantaan, että tuulivoimaloita voidaan rakentaa hallituksen tavoitteiden mukaisesti riittävästi sitenkin, että niitä ei rakenneta niin lähelle asutusta, että haitat ovat mahdollisia.

Lauri Tarasti totesi eräässä yhteydessä, että vaikka hän on laajasti perehtynyt hallintoon, hänet yllätti tuulivoiman rakentamiseen liittyvä tavaton byrokratia. Kunnassa samaa asiaa saatetaan käsitellä 7–9 kertaa, prosessiin saattaa kulua vuosia. Tästä huolimatta eräillä paikkakunnilla ollaan rakentamassa tai on vahvasti mahdollista, että isoja 3–7 megawatin voimaloita rakennetaan liian lähelle asutusta. Ja se taas johtaa valituskierteeseen ja taas tarvitaan byrokratiaa, konsultteja, kokouksia ja tuomioistuimia.

Source:  ymparistojaterveys.fi

This article is the work of the source indicated. Any opinions expressed in it are not necessarily those of National Wind Watch.

The copyright of this article resides with the author or publisher indicated. As part of its noncommercial effort to present the environmental, social, scientific, and economic issues of large-scale wind power development to a global audience seeking such information, National Wind Watch endeavors to observe “fair use” as provided for in section 107 of U.S. Copyright Law and similar “fair dealing” provisions of the copyright laws of other nations. Send requests to excerpt, general inquiries, and comments via e-mail.

Wind Watch relies entirely
on User Funding
Donate $5 PayPal Donate

Share:


News Watch Home

Get the Facts Follow Wind Watch on Twitter

Wind Watch on Facebook

Share

CONTACT DONATE PRIVACY ABOUT SEARCH
© National Wind Watch, Inc.
Use of copyrighted material adheres to Fair Use.
"Wind Watch" is a registered trademark.
Share

 Follow: