LOCATION/TYPE

NEWS HOME

[ exact phrase in "" • results by date ]

[ Google-powered • results by relevance ]


Archive
RSS

Add NWW headlines to your site (click here)

Get weekly updates

WHAT TO DO
when your community is targeted

RSS

RSS feeds and more

Keep Wind Watch online and independent!

Donate via Stripe

Donate via Paypal

Selected Documents

All Documents

Research Links

Alerts

Press Releases

FAQs

Campaign Material

Photos & Graphics

Videos

Allied Groups

Wind Watch is a registered educational charity, founded in 2005.

News Watch Home

Blade flew 40 meters [Vingen flög 40 meter] 

Ett flera ton tungt rotorblad lossnade från vindkraftverk

[The several-ton rotor blade broke off from a wind turbine last Friday morning on Gotland. “People walk with their dogs in this area!” said Hardy Pettersson of Nãs. The blade created a meter-deep crater. The turbine is one of a group of nine installed in 2002. They are Vestas V52 models rated at 850 kW. Each rotor blade is 25 meters long and weights several tons. The detached blade landed 40 meters from the tower and scooped out a meter-deep crater in bouncing another five meters. The tip of the blade ended up 70 meters from other towers.]

– Det här får bara inte hända. Folk går med hundar i det här området!

Det säger Hardy Pettersson i Näs. Han bor mindre än en kilometer från den åker där ett rotorblad lossnade från ett vindkraftverk i fredags morse.

Det flera ton tunga rotorbladet skapade en meterdjup krater vid nedslaget.

I fredags blåste det ordentligt på Gotland. Och strax före klockan åtta på morgonen var det flera i Näs som hörde ett konstigt ljud.

Men det tog ett tag innan man hade fattat vad det var som lät.

“Det är för jävligt”

– Jag såg på håll att det fattades en vinge på ett kraftverk. Jag trodde först att den var nedplockad. Men så var vi där och såg vad det var som hade hänt, berättar Hardy Pettersson, som bor mindre än en kilometer från haveriplatsen.

– Det är för jävligt att det kan hända! Det finns ju 300 vingar i området och folk rör sig överallt. Och det är konstigt att det tar flera dagar innan det kommer ut, säger Hardy Pettersson.

Vindkraftverket är ett i en grupp på nio som sattes upp 2002. Det är av typen Vestas V52 och har 850 kW effekt. Varje rotorblad är 25 meter långt och väger flera ton.

Allvarligt för branschen

Rotorbladet som lossnade tog mark 40 meter från tornet och skapade en meterdjup krater innan det studsade ytterligare fem meter.

Spetsen på rotorbladet hamnade 70 meter från själva tornet.

Vestas, som byggt kraftverket, hade folk på plats på fredagen för att bland annat se till att resten av kraftverket var säkert och för att samla ihop delar för en undersökning.

– För oss är det allvarligt. Men för vindkraftbranschen i stort är det väldigt allvarligt, säger Hans Ljungström på Vestasvind Svenska AB.

– I dagarna kommer en teknikgrupp från Danmark för att starta en utredning. Innan dess är det svårt för mig att kommentera det som hänt. Men jag kan säga att jag aldrig hört talas om något liknande i Sverige, säger Hans Ljungström.

Flera tillbud utomlands

Det bekräftas av Örjan Hedblom på branschorganisationen Svensk Vindkraftförening.

– Den här typen av olycka är mycket ovanlig. Det har hänt bara några gånger på mindre och halvstora verk,

– Men för några år sedan lossnade ett rotorblad från ett tysktillverkat kraftverk vid Stenungsund i Bohuslän. Det fixade fabrikanten på några dagar för att det inte skulle komma ut i pressen. Det är mycket hysch-hysch om det här i Sverige, säger Örjan Hedblom.

Utomlands har Vestas, som är världens största tillverkare av vindkraftverk, råkat ut för flera tillbud.

I höstas knäcktes ett torn i Skottland, och Vestas gick då ut med uppmaningen att vindkraftverk av den typ som står i Näs skulle stängas av vid vindstyrkor över 15 meter i sekunden.

Inga regler för avspärrning

Dessutom tvingas Vestas renovera stora vindkraftverk till havs sedan flera växellådor skurit.

Placeringen av vindkraftverk regleras i plan- och bygglagen. Hänsyn ska tas till bostäder på grund av buller, skugga, risken för islossning med mera.

Men det finns inga regler för avspärrning av området runt själva kraftverket på grund av risken för att rotorbladen ska lossna. Den risken anses försumbar.

Ändå har det hänt.

Staffan Fritz Text
staffan.fritz@gotlandstidningar.se
0498-20 24 00

Krister Nordin Foto
krister.nordin@gotlandstidningar.se
0498-20 24 12

Gotlands Tidningar
2008-01-29

helagotland.se

This article is the work of the source indicated. Any opinions expressed in it are not necessarily those of National Wind Watch.

The copyright of this article resides with the author or publisher indicated. As part of its noncommercial educational effort to present the environmental, social, scientific, and economic issues of large-scale wind power development to a global audience seeking such information, National Wind Watch endeavors to observe “fair use” as provided for in section 107 of U.S. Copyright Law and similar “fair dealing” provisions of the copyright laws of other nations. Send requests to excerpt, general inquiries, and comments via e-mail.

Wind Watch relies entirely
on User Funding
   Donate via Stripe
(via Stripe)
Donate via Paypal
(via Paypal)

Share:

e-mail X FB LI M TG TS G Share


News Watch Home

Get the Facts
CONTACT DONATE PRIVACY ABOUT SEARCH
© National Wind Watch, Inc.
Use of copyrighted material adheres to Fair Use.
"Wind Watch" is a registered trademark.

 Follow:

Wind Watch on X Wind Watch on Facebook Wind Watch on Linked In

Wind Watch on Mastodon Wind Watch on Truth Social

Wind Watch on Gab Wind Watch on Bluesky