LOCATION/TYPE

NEWS HOME

[ exact phrase in "" • results by date ]

[ Google-powered • results by relevance ]



Archive
RSS

Add NWW headlines to your site (click here)

Get weekly updates

WHAT TO DO
when your community is targeted

RSS

RSS feeds and more

Keep Wind Watch online and independent!

Donate via Stripe

Donate via Paypal

Selected Documents

All Documents

Research Links

Alerts

Press Releases

FAQs

Campaign Material

Photos & Graphics

Videos

Allied Groups

Wind Watch is a registered educational charity, founded in 2005.

News Watch Home

Vindkraft-anlegg senker verdien på boliger betydelig 

Credit:  16.06.23, update 19.06.23 | Magnus Blaker | nettavisen.no ~~

[Wind power plants reduce the value of homes significantly – If you get a wind turbine nearby, it can remove up to half a million kroner (~50,000 USD) from the house’s value.]

Vindkraft på land har blitt svært kontroversielt, og den lokale motstanden er ofte svært høy. Så høy har konflikten vært at behandling av nye søknader ble satt på pause i flere år.

Ifølge en ny masteroppgave fra Universitetet i Oslo som nettopp har fått toppkarakteren A, skrevet i samarbeid med SSB, kan det være gode økonomiske argumenter for nettopp denne motstanden.

Den viser at boligprisene for naboer får et betydelig fall når vindkraftverk dukker opp.

Senker verdien med hundretusenvis av kroner

Bak oppgaven står Markus Lund Andersen.

– SSB hadde et spennende studentstipend der man kunne skrive for forskningsavdelingen på SSB. En av problemstillingene de ønsket å få skrevet om var dette. De hadde hatt en del forskningsprosjekter rundt vindkraft og konflikter som kan oppstå, og dette var en av tingene de ikke hadde hatt tid til å se på, forteller Andersen til Nettavisen.

– Jeg har brukt data på over 230.000 boligtransaksjoner over en tolv års periode. Så har jeg brukt forskjellige modeller til å prøve å estimere hva priseffekten er på å bo i nærheten av et vindkraftverk, sammenlignet med å ikke gjøre det.

Konklusjonen er veldig klar:

«Jevnt over er den estimerte marginale betalingsvilligheten for å bo under 1 km fra et vindkraftverk omkring -15% av boligprisen. Den negative effekten på boligprisen avtar med avstanden», konkluderer studien med.

Tabellen viser gjennomsnittlig boligprisfall ved å bo i nærheten av et vindkraftverk, regnet ut med to forskjellige modeller.

I sin rapport viser også Andersen hvordan prisene synker gjennom perioden med byggeaktivitet og anlegget settes i drift.

Omfattende analyser

Andersen forteller at den største utfordringen med oppgaven har vært at vindkraftverkene gjerne ligger i de mest usentrale områdene. Der er prisen oftest lavere enn i mer sentrale områder.

– Hvis man ikke tar hensyn til sentralitet, så vil man overestimere de negative effektene, sier han.

Han forteller at han har løst dette ved det han kaller «geografisk faste effekter» og «differanse i forskjeller», som blir en del av modellene som ser på prispåvirkningen.

Florø 20200616. Arbeidet med å montere vindmøller pågår for fult på Guleslettene vindpark like ved Florø. Totalt skal det reises 47 vindmøller i dette området. Hvert tårn er 90 meter høyt. Foto: Tore Meek / NTB

Avstand er det klart viktigste

En stor del av prosjektet har vært å vurdere i hvilken grad kraftverkene er synlige fra en bolig. Det viser seg at en overraskende stor del av boligene de har analysert har sikt til et kraftverk.

Vindkraftverk kan være synlig fra svært lange avstander avhengig av hvordan terrenget er, men Andersens resultater viser at priseffekten forsvinner når avstanden nærmer seg seks kilometer. Men resultatene viser at det primært er avstanden, ikke sikten, som er det avgjørende.

– Jeg går ikke inn på hva som er årsaken til verdifallet, jeg prøver først og fremst å statistisk fastslå om det er en negativ effekt der.

En viktig årsak tror han likevel handler om støyen.

– Støyen fra vindkraftverk er gjerne lavfrekvent. Det betyr at hvordan terrenget er ikke har så mye å si på hvor mye støyen dempes. Synlighet kan ha noe å si, men det er i all hovedsak avstanden som sier noe om hvordan du er eksponert for lyden, forklarer han.

I oppgaven forklares hvorfor dette er viktig:

«Støy fra vindturbiner er en stressfaktor og de mest studerte mulige negative virkningene er støyplage, søvnforstyrrelser, redusert mental helse og risiko for hjerte- og karsykdommer (Aasvang & Krog, 2022). Støy er også definert som forurensning i henhold til forurensningsloven».

Source:  16.06.23, update 19.06.23 | Magnus Blaker | nettavisen.no

This article is the work of the source indicated. Any opinions expressed in it are not necessarily those of National Wind Watch.

The copyright of this article resides with the author or publisher indicated. As part of its noncommercial educational effort to present the environmental, social, scientific, and economic issues of large-scale wind power development to a global audience seeking such information, National Wind Watch endeavors to observe “fair use” as provided for in section 107 of U.S. Copyright Law and similar “fair dealing” provisions of the copyright laws of other nations. Send requests to excerpt, general inquiries, and comments via e-mail.

Wind Watch relies entirely
on User Funding
   Donate via Stripe
(via Stripe)
Donate via Paypal
(via Paypal)

Share:

e-mail X FB LI M TG TS G Share

Tag: Complaints


News Watch Home

Get the Facts
CONTACT DONATE PRIVACY ABOUT SEARCH
© National Wind Watch, Inc.
Use of copyrighted material adheres to Fair Use.
"Wind Watch" is a registered trademark.

 Follow:

Wind Watch on X Wind Watch on Facebook Wind Watch on Linked In

Wind Watch on Mastodon Wind Watch on Truth Social

Wind Watch on Gab Wind Watch on Bluesky