[ exact phrase in "" • results by date ]

[ Google-powered • results by relevance ]LOCATION/TYPE

News Home
Archive
RSS

Subscribe to RSS feed

Add NWW headlines to your site (click here)

Sign up for daily updates

Keep Wind Watch online and independent!

Donate $10

Donate $5

Selected Documents

All Documents

Research Links

Alerts

Press Releases

FAQs

Publications & Products

Photos & Graphics

Videos

Allied Groups

Windmolen klinkt als goederentrein; buren slapen in de schuur  

Credit:  Saskia van Westhreenen, 7 December 2017, lc.nl ~~

[Wind turbine sounds like a freight train; neighbors sleep in the barn]

Bertus Nijhof op de oprit naar zijn huis nabij Kollum. Op de achtergrond de windmolen die hem en zijn vrouw uit de slaap houdt. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Negentien jaar procederen, hoofdpijn en slapeloze nachten. Windmolen Lucky Mill houdt twee Kollumers uit de slaap. De Raad van State spreekt.

De gemeente Kollumerland is de mist in gegaan met aanvullende maatregelen tegen het geluid van de draaiende wentelwieken, zegt de hoogste rechter. Kollumerland moet een nieuw handhavingsplan opstellen.

Molen als goederentrein

De buren zijn Bertus Nijhof en Bertha Hoiting van Brongersmaweg nummer 4. Ze houden van duurzaam, dus ze juichten de komst van de molen op nummer 2 aanvankelijk toe. ,,En het erge is: we konden altijd heel goed opschieten met onze buurman. We waren kameraden’’, zegt Nijhof.

Hij en zijn vriendin moesten slaappillen slikken en sliepen vijf jaar lang op een matras in de woonkamer. Hij timmerde uiteindelijk een geïsoleerd slaaphok in de schuur naast het huis. Daar slapen ze nu. ,,Mijn vriendin woog op een gegeven moment nog maar 45 kilo. Niet kunnen slapen, dat is slopend.’’

De Kollumers wonen op 160 meter afstand. ,,Het is net een goederentrein die voorbijkomt.’’

Discussie over grenswaarden

De molen van Jan Bergmans bracht hen in 2016 bij de bestuursrechter in Groningen. De gemeente beloofde op te treden. Nadat de bestuursrechter uitspraak deed, ging Lucky Mill in hoger beroep. De opgelegde dwangsom met een maximum van 15.000 euro bleef overeind.

Het college van Kollumerland heeft maximum geluidsniveaus vastgesteld voor de turbine met een ashoogte van 40 meter: ’s nachts mag de molen maximaal 55 decibel geluid maken, overdag maximaal 65 decibel. Maar op de vastgelegde grenswaarden is veel af te dingen, oordeelt de Haagse staatsraad nu. Hetzelfde geldt voor een eerste dwangsom van 5000 euro die Lucky Mill is opgelegd.

Het college van burgemeester en wethouders van Kollumerland moet een nieuw handhavingsplan opstellen en voorleggen aan de Raad van State. De gemeente draait op voor de proceskosten van 990 euro voor het hoger beroep. Voorts moet ze Nijhof en Hoiting hun proceskosten van 799 euro vergoeden, plus de proceskosten van Lucky Mill. dat voor 503 euro naar de staatsraad stapte.

Rijdende Rechter

Nijhof is blij maar betwijfelt of het allemaal helpt. Al die jaren van procederen maakten hem sceptisch. ,,Ze vinden meestal wel weer een uitweg.’’ Zelfs de tussenkomst van de Rijdende Rechter, alweer jaren geleden, leverde niets op.

De Kollumer verbouwde zijn huis met zijn eigen handen. De twee slaapkamers op de verdieping hebben ze nooit kunnen gebruiken. De relatie met de buurman is ernstig verstoord. ,,De burgemeester zei: dan moet je maar verhuizen. Maar we wonen hier hartstikke mooi.’’ Hij snapt vooral niet dat iemand zijn buren zoiets aandoet. ,,Je schaamt je toch kapot?’’

Source:  Saskia van Westhreenen, 7 December 2017, lc.nl

This article is the work of the source indicated. Any opinions expressed in it are not necessarily those of National Wind Watch.

The copyright of this article resides with the author or publisher indicated. As part of its noncommercial effort to present the environmental, social, scientific, and economic issues of large-scale wind power development to a global audience seeking such information, National Wind Watch endeavors to observe “fair use” as provided for in section 107 of U.S. Copyright Law and similar “fair dealing” provisions of the copyright laws of other nations. Send requests to excerpt, general inquiries, and comments via e-mail.

Wind Watch relies entirely
on User Funding
Donate $5 PayPal Donate

Share:

Tag: Complaints


News Watch Home

Get the Facts Follow Wind Watch on Twitter

Wind Watch on Facebook

Share

CONTACT DONATE PRIVACY ABOUT SEARCH
© National Wind Watch, Inc.
Use of copyrighted material adheres to Fair Use.
"Wind Watch" is a registered trademark.
Share

 Follow: