LOCATION/TYPE

NEWS HOME

[ exact phrase in "" • results by date ]

[ Google-powered • results by relevance ]


Archive
RSS

Subscribe to RSS feed

Add NWW headlines to your site (click here)

Sign up for daily updates

Keep Wind Watch online and independent!

Donate $10

Donate $5

Selected Documents

All Documents

Research Links

Alerts

Press Releases

FAQs

Publications & Products

Photos & Graphics

Videos

Allied Groups

News Watch Home

Economic Council: Danish wind turbines can be harmful to the climate  

Credit:  Vismænd: Danske vindmøller kan være skadelige for klimaet | Af Bent Winther | Berlingske | 28. november 2011 | www.b.dk ~~

De økonomiske vismænd undrer sig højlydt over regeringens energistrategi i en analyse i Berlingske Politiko. Regeringens nationale målsætninger giver ingen mening, skriver Vismændene

Milliardinvesteringer i vindmøller og udnyttelse af biomasse er nytteløst, hvis målet er at reducere CO2-udslippet. I værste fald kan det paradoksalt nok skade klimaet, fastslår Det Økonomiske Råd – vismændene – i en analyse i Berlingske Politiko. Den komplicerede sammenhæng skyuldes EU’s kvotesystem for CO2 udledning.

– Regeringsgrundlaget opstiller nationale målsætninger for udledning af drivhusgasser i Danmark uden at sondre mellem kvotesektor og ikke-kvotesektor. Det giver ikke mening, hedder det i analysen fra overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen med flere.

Kvotesystemet, som det fungerer i dag, betyder,at reduktionerne i EU kommer til at ske i de lande, hvor det er billigst at reducere CO2 udledningen – og det er ikke nødvendigvis i Danmark.

– Det er nok snarere tilfældet, at CO2-reduktioner er relativt dyre i Danmark, fordi Danmark blandt andet som følge af energiafgifter har en relativ effektiv energiudnyttelse, og derfor har høstet nogle af “de lavthængende frugter”, hedder det i analysen.

Danmark har med finanslovsaftalen alligevel valgt at gennemføre nationale tiltag, som betyder, at der skal investeres 6,7 mia. kr. i f.eks. vindmøller for at bidrage til at opfylde de nationale målsætninger.

– Denne investering vil ikke give nogen effekt på CO2-udledningen. El-producenter er en del af EU’s kvotesystem, og hvis Danmark producerer mere strøm baseret på fossilfri energi, vil det betyde, at danske elværker efterspørger færre kvoter. Dette sænker prisen på kvoter og gør det billigere for f.eks. tysk industri at købe kvoter. Det samlede antal kvoter og den samlede udledning af CO2 er imidlertid uændret, skriver vismændene.

På den måde er effekten, at Danmark hjælper med at reducere omkostningerne i f.eks. tysk industri og derfor bidrager til at forbedre den tyske konkurrenceevne, mens udledningen af drivhusgasser i EU er upåvirket.

– Faktisk kan opstillingen af vindmøller være decideret skadelig for klimaet på grund af den måde investeringerne skal finansieres. Investeringerne i vindmøllerne skal nemlig delvist finansieres af elforbrugerne gennem højere elpriser.Det sker normalt via den såkaldte PSO-afgift. Konsekvensen af vindmøllesatsningen er derfor,at elprisen stiger. Det gør el mindre konkurrencedygtigt over for olie og gas. Derved kan vindmøllesatsningen få direkte skadelige klimaeffekter, skriver vismændene.

Tænketanken Concito svarer i en replik til analysen blandt andet at kvotesystemet ikke er det eneste, der skal mindske drivhusgasserne.

Source:  Vismænd: Danske vindmøller kan være skadelige for klimaet | Af Bent Winther | Berlingske | 28. november 2011 | www.b.dk

This article is the work of the source indicated. Any opinions expressed in it are not necessarily those of National Wind Watch.

The copyright of this article resides with the author or publisher indicated. As part of its noncommercial effort to present the environmental, social, scientific, and economic issues of large-scale wind power development to a global audience seeking such information, National Wind Watch endeavors to observe “fair use” as provided for in section 107 of U.S. Copyright Law and similar “fair dealing” provisions of the copyright laws of other nations. Send requests to excerpt, general inquiries, and comments via e-mail.

Wind Watch relies entirely
on User Funding
Donate $5 PayPal Donate

Share:


News Watch Home

Get the Facts Follow Wind Watch on Twitter

Wind Watch on Facebook

Share

CONTACT DONATE PRIVACY ABOUT SEARCH
© National Wind Watch, Inc.
Use of copyrighted material adheres to Fair Use.
"Wind Watch" is a registered trademark.
Share

 Follow:

Mastodon

Wind Watch on Facebook

Follow Wind Watch on Twitter

National Wind Watch