LOCATION/TYPE

News Home

[ exact phrase in "" • results by date ]

[ Google-powered • results by relevance ]


Archive
RSS

Subscribe to RSS feed

Add NWW headlines to your site (click here)

Sign up for daily updates

Keep Wind Watch online and independent!

Donate $10

Donate $5

Selected Documents

All Documents

Research Links

Alerts

Press Releases

FAQs

Publications & Products

Photos & Graphics

Videos

Allied Groups

News Watch Home

Verzet tegen zeven windmolens aan E40  

Credit:  Auteur: Achiel Baeken - vrijdag 14 januari 2011 - nieuwsblad.be ~~

HOEGAARDEN – Zeven windturbines langs de E40 veroorzaken volgens Electrawinds geen last. Maar de Outgaardiers hebben een andere mening.

[Seven wind turbines along the E40 will cause no problems, say Electrawinds. But Outgaardiers have another opinion.]

Dat bleek tijdens de infoavond in het gemeentehuis van Hoegaarden over de plaatsing van de molens. De raadzaal zat vol met een 120-tal Outgaardiers. Dat is zowat een derde van het aantal inwoners van Outgaarden. Afgevaardigden Sofie Van den Bergh en Nicolas Bruynoghe van Electrawinds uit Oostende hadden mooi zeggen dat een Vlaams decreet de plaatsing van de turbines aan de E40 en de hogesnelheidslijn toelaat. De Outgaardiers verwachten miserie met de lawaaierige wieken en de slagschaduwen ervan. Ze geloven niet dat huizen op vijfhonderd meter van de turbines geen hinder gaan ondervinden van het klapwieken en konden maar matig appreciëren dat Outgaarden was uitgekozen voor de plaatsing ‘omdat daar veel wind waait’.

Inwoner Vital Waegeneers pakte uit met een studie, die volgens hem uitwees dat het geluid van de molens niet wordt opgeslorpt door andere geluiden, zoals die van het autogeraas op de E40. De sprekers van Electrawinds noemden dat onwaar. ‘We kunnen ons niet permitteren wat verkeerd te doen of verkeerde informatie te geven. De wetten zijn erg streng.’ Aan burgemeester Jean-Pierre Taverniers (CD&V) werd gevraagd wat hij ervan dacht. ‘Als alles aan de normen voldoet, kunnen we moeilijk anti zijn’, luidde zijn antwoord.

Leona Vanhelmont vond het normaal dat de Outgaardiers zich roeren. ‘Ik kwam in het dorp wonen om de rust. Eerst kregen we de E40 op onze nek, dan de hsl, nu dit. Waarom kiezen jullie Outgaarden?’ Iemand in de zaal riep luidkeels een antwoord: ‘Omdat in Outgaarden geen enkele politicus woont.’

De turbines komen in een agrarisch gebied. Boeren bewerken de gronden, die nog niet verworven of verpacht zijn. Wel is er een optie op genomen. Hoeveel de prijs bedraagt, is niet geweten. Jaarlijks produceren de turbines 35.000 MWh, goed voor groene stroom voor tienduizend gezinnen. Of de gemeente Hoegaarden een compensatie krijgt voor de plaatsing moet nog worden besproken.

Een vergunningsaanvraag is nu ingediend. Het openbaar onderzoek start. Er mogen bezwarenworden ingediend in het gemeentehuis, waar het dossier ter inzage ligt.

Een twintigtal instanties kunnen advies uitbrengen, waaronder de gemeente en ook de Navo (er loopt een pijpleiding voor vliegtuigbrandstof in de buurt) en Defensie (vliegveld Bevekom). Electrawinds verwacht de aflevering van een vergunning einde dit jaar. In 2012 de start dan de bouw en in 2013 de ingebruikname.

Source:  Auteur: Achiel Baeken - vrijdag 14 januari 2011 - nieuwsblad.be

This article is the work of the source indicated. Any opinions expressed in it are not necessarily those of National Wind Watch.

The copyright of this article resides with the author or publisher indicated. As part of its noncommercial effort to present the environmental, social, scientific, and economic issues of large-scale wind power development to a global audience seeking such information, National Wind Watch endeavors to observe “fair use” as provided for in section 107 of U.S. Copyright Law and similar “fair dealing” provisions of the copyright laws of other nations. Send requests to excerpt, general inquiries, and comments via e-mail.

Wind Watch relies entirely
on User Funding
Donate $5 PayPal Donate

Share:


News Watch Home

Get the Facts Follow Wind Watch on Twitter

Wind Watch on Facebook

Share

CONTACT DONATE PRIVACY ABOUT SEARCH
© National Wind Watch, Inc.
Use of copyrighted material adheres to Fair Use.
"Wind Watch" is a registered trademark.
Share

 Follow: