[ exact phrase in "" • results by date ]

[ Google-powered • results by relevance ]


LOCATION/TYPE

News Home
Archive
RSS

Subscribe to RSS feed

Add NWW headlines to your site (click here)

Sign up for daily updates

Keep Wind Watch online and independent!

Donate $10

Donate $5

Selected Documents

All Documents

Research Links

Alerts

Press Releases

FAQs

Publications & Products

Photos & Graphics

Videos

Allied Groups

Kommuner siger nej til kæmpe vindmøller [Communities say no to giant windmills]  

Størstedelen af de danske kommuner med kraftigst vind afviser at stille det antal møller op, der er nødvendigt, hvis vindkraften skal fordobles.

[click here for rough English translation]

Langt størstedelen af de mest vindrige kommuner i Danmark afviser, at de kan finde plads til mange flere vindmøller.

Det viser en rundringning, som Politiken har foretaget til de 28 kommuner i landet, hvor blæsten er stærkest. 24 af kommunerne svarer nej til at sætte så mange møller op, som det er nødvendigt, hvis regeringen skal nå sine mål for udbygning af vindkraft på den billigst mulige måde. Det kræver i gennemsnit 35 kæmpemøller i de mest vindrige kommuner inden 2025.

Mest blæsende i Nord- og Vestjylland

Dermed kan regeringen blive nødt til at bruge tvang over for kommunerne – eller acceptere, at møllerne ryger op steder i landet, hvor det ikke er nær så rentabelt.

De kommuner i landet, hvor det blæser mest, ligger i Nord- og Vestjylland, hvor vestenvinden fra Nordsøen er stærk. Men her er den politiske og folkelige modstand mod at være nabo til de høje møller stor.

60.000 jyder vil protestere i København

»Jeg tror, at de 60.000 mennesker, der bor i kommunen, vil tage til København og protestere, hvis der skal sættes 35 store vindmøller op her. Det er fuldstændig urealistisk«, siger formand for plan- og miljøudvalget i Frederikshavn Kommune, John Christensen (V) til Politiken.

Ifølge det regeringsnedsatte Planlægningsudvalg for Vindmøller på Land skal de 28 mest vindrige kommuner stille 90 procent af fremtidens vindmøller op, hvis regeringen billigst muligt skal fordoble vindkraften i energiforsyningen i 2025 – et mål, som regeringen arbejder med i sin energistrategi fra 2007.

Nødvendigt med 1.000 nye store møller

Det er cirka 1.000 meget store vindmøller med højder på op til 150 meter – det samme som 35 kæmpemøller pr. kommune. Flere havvindmøller er også en mulighed, men strøm fra havvindmøller er dobbelt så dyr som strøm fra landmøller af samme størrelse.

Venste og DF vil ikke tvinge kommuner

Energiordfører, Mette Gjerskov (S), truer med et indgreb over for kommunerne.

»Der skal træffes en klar beslutning fra Folketinget om, at vi vil satse på vedvarende energi, og så må kommunerne finde de steder, der skal til – og hvis det ikke kan lade sig gøre ad frivillighedens vej, må vi tvinge det igennem«. Dansk Folkeparti og Venstre afviser tvang.

Af Lars Dahlager, Morten Bang Larsen og Martin Hansen

Communities say no to giant windmills

Most Danish communities with wind energy advise against putting up more turbines in new requirements that would double wind energy.

The vast majority of the windiest communities in Denmark dismiss the possibility that they can find sites for many more windmills.

That is the result of a survey by Politiken of the 28 communes in the country where the wind is strongest. Twenty-four of the communes answered “no” to installing the turbines that are required by the government’s view of wind energy as inexpensive. That requirement means an average of 35 new turbines in each of the windiest communities by 2025. …

The region where the wind is best is in Nord- and Vestjylland, where the western wind from the North Sea is strong. But here the political and popular opposition of their neighborsto the high turbines is extensive.

60.000 people will protest in Copenhagen

“I think that the 60.000 people who live in the town will go to Copenhagen and protest, if they are planning to put 35 giant windmills up here. It is absolutely unrealistic,” said chairman of the Frederikshavn Commune planning board John Christensen (V) to Politiken.

According to the governmental Land-Based Windmill Plan, the 28 most windy communities will see 90 percent of future windmills that go up in the government’s view that wind energy is the most inexpensive way to double renewable energy by 2025 – a goal that the government has worked with in the energy strategy from 2007.

Necessity for 1,000 new giant turbines

It is from around 1,000 extra giant windmills – with heights up to 150 meters (492 ft) – that there would be 35 giant turbines per commune. …

Venste and DF will not force communities

Energy advisor Mette Gjerskov (S) threatens a clamp-down on the communes.

“They will fall in with the clear decision from the parliament that we will count on continuing energy, and the communes will find the sites, they will – ideally on their own voluntarily, but we could compel them. The Danish Folkeparti and Venstre dismiss coercion.

By Lars Dahlager, Morten Bang Larsen, and March His

Monday 18. Feb 2008

politiken.dk

This article is the work of the source indicated. Any opinions expressed in it are not necessarily those of National Wind Watch.

The copyright of this article resides with the author or publisher indicated. As part of its noncommercial effort to present the environmental, social, scientific, and economic issues of large-scale wind power development to a global audience seeking such information, National Wind Watch endeavors to observe “fair use” as provided for in section 107 of U.S. Copyright Law and similar “fair dealing” provisions of the copyright laws of other nations. Send requests to excerpt, general inquiries, and comments via e-mail.

Wind Watch relies entirely
on User Funding
Donate $5 PayPal Donate

Share:


News Watch Home

Get the Facts Follow Wind Watch on Twitter

Wind Watch on Facebook

Share

CONTACT DONATE PRIVACY ABOUT SEARCH
© National Wind Watch, Inc.
Use of copyrighted material adheres to Fair Use.
"Wind Watch" is a registered trademark.
Share

 Follow: