May 6, 2022
Sweden

Kim har kedjat fast sig i nedgrävda bilen: ”Trötta på vindkraftexploateringen”

3 maj 2022 svt.se

[Kim Hultgren has chained himself inside the buried car: “Tired of wind power exploitation”]

Vindkraftsbygget ”Twin Peaks” i Sollefteå kommun har upprört ortsbor så till den grad att en grupp aktivister nu demonstrerar mot bygget.

Bland annat har man grävt ner en bil mitt i grusvägen och gjutit betong runt den för att den ska sitta fast i vägen.

Redan under söndagen inleddes demonstrationen mot vindkraftsbygget Twin Peaks i Sollefteå.

I ett pressmeddelande skriver aktivisterna att ”ett antal engagerade medborgare har sett det nödvändigt att genom direkt aktion rikta uppmärksamheten på, och försöka sätta stopp för” bygget som de menar är en ”hänsynslös exploatering av den norrländska landsbygden”.

Enligt SVT:s reporter på plats är det flertalet aktivister på platsen, varav en av dem sitter i en bil som är nedgrävd i marken. Ytterligare några sitter upphissade i ett träd.

Polis på plats

Även polisen är närvarande är för att prata med demonstranterna.

Vindkraften har länge varit en intensivt debatterad fråga i Sollefteå kommun. Nu kräver aktivisterna bakom demonstrationen att vindkraftsprojekten i Salsjö, Ranasjö och Vaberget stoppas.

Vindkraftsföretaget Arise som leder projektet med vindkraftsbygget i området blev tagna på sängen av aktionen. När SVT Västernorrland ringer upp styrelseordföranden Joachim Gahm är han helt ovetande om det hela.

Ordföranden: ”Jisses anåda”

Han går in på SVT Västernorrlands webb under samtalet.

– Jisses anåda, utbrister han när han får se bilden på den nedgrävda bilen tvärs över vägen upp till byggplatsen.

– Om det inte vore så hemskt för vår del så vore det ju nästan skojigt. En förbluffande bild…man vet inte om man ska skratta eller gråta…vad människor kan hitta på alltså.

Aldrig varit med om liknande

Senare under måndagen ringer företagets vd Per-Erik Eriksson upp. Han är inte road.

– Vi har gjort en polisanmälan om skadegörelse och egenmäktigt förfarande. Och vi hoppas kunna återuppta arbetet så snart som möjligt, säger han.

Vad säger du om aktionen?

– Jaa…(suck)…vi har ingen erfarenhet av sånt här. Vi har aldrig varit med om något liknande tidigare. Det känns som om vi är tillbaka på 70-talet.

[video available at source]


URL to article:  https://www.wind-watch.org/news/2022/05/06/kim-har-kedjat-fast-sig-i-nedgravda-bilen-trotta-pa-vindkraftexploateringen/