LOCATION/TYPE

NEWS HOME

[ exact phrase in "" • results by date ]

[ Google-powered • results by relevance ]


Archive
RSS

Add NWW headlines to your site (click here)

Get weekly updates

WHAT TO DO
when your community is targeted

RSS

RSS feeds and more

Keep Wind Watch online and independent!

Donate via Stripe

Donate via Paypal

Selected Documents

All Documents

Research Links

Alerts

Press Releases

FAQs

Campaign Material

Photos & Graphics

Videos

Allied Groups

Wind Watch is a registered educational charity, founded in 2005.

News Watch Home

Τηνος Ανεμογεννήτριες προ των πυλών, με απόβαση αστυνομικών δυνάμεων! 

Credit:  20 Μαΐου 2020 - από infolibre.gr ~~

Επανέναρξη εργασιών στα βουνά της Τήνου, διήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και συγκέντρωση αστυνομικών δυνάμεων συνθέτουν το σκηνικό έντασης απέναντι στη σύσσωμη τοπική κοινωνία του νησιού. Απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ και προσαγωγές. Διαρκης ενημερωση …

Επανέναρξη των εργασιών εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Τήνο αποφάσισε η εταιρεία ‘ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Ε.Π.Ε.’ στη θέση ‘Πράσσα – Πολέμου Κάμπος’ για τη σκυροδέτηση των βάσεων αιολικού σταθμού παρά της αντιδράσεις σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας, δημοτικής αρχής και κινήσεων πολιτών.

Τετάρτη 20 Μαΐου – χρονικό

Από νωρίς το πρωί κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί για να εμποδίσουν να περάσουν βαριά οχήματα για τη συνέχιση των έργων θεμελίωσης των ανεμογεννητριών ενώ ο Δήμαρχος σε ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας και Αστ. Διεύθυνση Κυκλάδων γράφει:

“Με μεγάλη μου έκπληξη, πληροφορήθηκα την άφιξη σήμερα στο νησί μεγάλου αριθμού αστυνομικών δυνάμεων, με αφορμή την συνέχιση των εργασιών εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στην περιοχή «Πράσα» της Τήνου. Πλήθος αστυνομικών δυνάμεων λοιπόν απέναντι σε μία τοπική κοινωνία με φιλήσυχο πνεύμα, η οποία όμως δεν διακατέχεται από καμία διάθεση να θυσιάσει το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του νησιού στο βωμό των συμφερόντων των λίγων”.

10:00 – Τα ΜΑΤ παρατάσσονται δίπλα στη μπετονιέρα απέναντι από τους κατοίκους της Τήνου, όπως μετέδωσε η σελίδα Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών

10:30 – Ένταση με τα ΜΑΤ όταν επιτέθηκαν για να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους που εμπόδιζαν τη διέλευση των οχημάτων.

11:20 – Όπως μεταδίδει το blog Ξάνεμο από την Τήνο, έχουν γίνει τουλάχιστον τέσσερις προσαγωγές πολιτών στο Α.Τ. Τήνου. Όπως σημειώνει: “Απρόκλητη και αναίτια επίθεση δέχτηκαν πριν λίγο, από τις αστυνομικές αρχές, οι πολίτες που βρέθηκαν στα Πράσσα. Με εντολή του επικεφαλής ‘πιάστε καμία γυναίκα’ οι αστυνομικές δυνάμεις δέρνουν κόσμο”.

Παράσταση διαμαρτυρίας για τη χρήση βίας απέστειλε στο Υπουργείο και τις αστυνομικές αρχές ο Δήμαρχος ζητώντας την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων.

14:15 – Σε εξέλιξη συγκέντρωση συμπαράστασης κατοίκων έξω από το Α.Τ. Τήνου στους προσαχθέντες από την πρωινή επίθεση των ΜΑΤ.

Οι τελευταίες εξελίξεις

Η ‘Δημοτική Επιτροπή Αγώνα κατά των ανεμογεννητριών’ με ανοιχτή επιστολή της προς την εταιρεία, τη Δευτέρα 18 Μαΐου, δηλώνει απερίφραστα ότι δεν χορηγεί την απαιτούμενη άδεια διέλευσης από «παρανόμως διανοιχθείσα» οδό σε δημοτική περιουσία, όπως επισημαίνει. Η επιστολή καλεί την εταιρεία «έστω και την ύστατη στιγμή» να απέχει «από την εκτέλεση των όποιων εργασιών» και καταλήγει: «Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αποδείξετε ότι πράγματι ενδιαφέρεστε για την τοπική κοινωνία του νησιού, στο οποίο επιθυμείτε να δραστηριοποιηθείτε επιχειρηματικά, αποκλιμακώνοντας έτσι την ένταση που αποκλειστικά εξ υπαιτιότητάς σας έχει προκληθεί στο νησί (ιδίως μετά την εκτέλεση εργασιών σκυροδέτησης εκ μέρους σας κατά τη διάρκεια ισχύος των περιοριστικών της κυκλοφορίας μέτρων και εν γένει εν μέσω πανδημίας).

(…) Σας καλούμε, λοιπόν, να σεβαστείτε εμπράκτως την τοπική μας κοινωνία (πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που όπως ισχυρίζεστε είστε μια μικρή – τοπική επιχείρηση) και να επιδείξετε ψυχραιμία και καλή πίστη απέχοντας από την πρόκληση αχρείαστων εντάσεων και αντιδικιών».

Με επείγουσα απάντησή της στην καταγγελία του Δήμου η οποία κατατέθηκε σήμερα 20/5 νωρίς το πρωί ζητώντας “ανάκληση διοικητικών πράξεων λόγω παράβασης των όρων έκδοσής τους”, η Διεύθυνση Δασών ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε αυτοψία την Παρασκευή 22 Μαΐου καλώντας τον Δήμο και την εταιρεία να ορίσουν από έναν Μηχανικό ως εκπρόσωπο, όπως δημοσίευσε το Tinos Today.

Η προκλητική απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων για διήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων (Τετάρτη 20 και Πέμπτη 21 Μαΐου, 07:00-19:00) για τη διευκόλυνση της κίνησης βαρέων οχημάτων για τη συνέχιση των έργων της εταιρείας σε συνδυασμό με τη μεταφορά αστυνομικών δυνάμεων στο νησί, δημιουργούν εκρηκτική ατμόσφαιρα στο νησί της Τήνου.

Τη συμπαράστασή της εκφράζει η Επιτροπή Αγώνα Άνδρου, ενώ η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Νάξου σε ανακοίνωσή της, την Τρίτη 19 Μαΐου, τονίζει:

«ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ, ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ!»

Την Τετάρτη 20/05/20 το πρωί στην Τήνο η κυβέρνηση στέλνει για άλλη μια φορά αστυνομικές δυνάμεις για να αντιπαρατεθούν με τους κατοίκους που σύσσωμοι αντιστέκονται στην καταστροφή του νησιού τους. Συγκεκριμένα, η εταιρεία Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ προκειμένου να συνεχίσει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, προχωράει στη σκυροδέτηση των βάσεών τους. Ας σημειωθεί ότι την πρώτη βάση την έριξαν εν μέσω καραντίνας και υπό τις απειλές των προστίμων.

Στην Τήνο, το κράτος όχι μόνο αδιαφορεί για το λαϊκό αίσθημα που έχει εκδηλωθεί ηχηρά ενάντια στη βιομηχανία των αιολικών, αλλά επιστρατεύει και την καταστολή για να επιβάλει στην τοπική κοινωνία τα συμφέροντα των μεγαλοεπενδυτών και των πολυεθνικών της ενέργειας με τις θυγατρικές τους. Εξάλλου, η κυβέρνηση με την πρόσφατη ψήφιση του αντιπεριβαλλοντικού νόμου έχει αποδείξει ότι, όχι μόνο συσστρατεύεται, αλλά και διευκολύνει τους επενδυτές στη ληστρική εκμετάλλευση και τη λεηλασία της φύσης.

Διατρανώνουμε την αλληλεγγύη μας στους αγωνιζόμενους Τηνίους και θα συναντηθούμε στα μέτωπα του αγώνα για την υπεράσπιση της φύσης και του δημόσιου πλούτου».

Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από τη σελίδα

Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών

Source:  20 Μαΐου 2020 - από infolibre.gr

This article is the work of the source indicated. Any opinions expressed in it are not necessarily those of National Wind Watch.

The copyright of this article resides with the author or publisher indicated. As part of its noncommercial educational effort to present the environmental, social, scientific, and economic issues of large-scale wind power development to a global audience seeking such information, National Wind Watch endeavors to observe “fair use” as provided for in section 107 of U.S. Copyright Law and similar “fair dealing” provisions of the copyright laws of other nations. Send requests to excerpt, general inquiries, and comments via e-mail.

Wind Watch relies entirely
on User Funding
   Donate via Stripe
(via Stripe)
Donate via Paypal
(via Paypal)

Share:

e-mail X FB LI M TG TS G Share


News Watch Home

Get the Facts
CONTACT DONATE PRIVACY ABOUT SEARCH
© National Wind Watch, Inc.
Use of copyrighted material adheres to Fair Use.
"Wind Watch" is a registered trademark.

 Follow:

Wind Watch on X Wind Watch on Facebook Wind Watch on Linked In

Wind Watch on Mastodon Wind Watch on Truth Social

Wind Watch on Gab Wind Watch on Bluesky