LOCATION/TYPE

NEWS HOME

[ exact phrase in "" • results by date ]

[ Google-powered • results by relevance ]Archive
RSS

Add NWW headlines to your site (click here)

WHAT TO DO
when your community is targeted

Get weekly updates
RSS

RSS feeds and more

Keep Wind Watch online and independent!

Donate via Stripe

Donate via Paypal

Selected Documents

All Documents

Research Links

Alerts

Press Releases

FAQs

Campaign Material

Photos & Graphics

Videos

Allied Groups

Wind Watch is a registered educational charity, founded in 2005.

News Watch Home

Ønsker vi virkelig at samenes kultur og fremtid skal være til salgs? 

Credit:  Av: Magne Vågsland leder i Naturvernforbundet i Trøndelag Alette Sandvik nestleder i Naturvernforbundet i Trøndelag | Adresseavisen | Publisert: 20.10.2019 | www.adressa.no ~~

[Do we really want the Sami culture and future to be for sale? (translate article to English)]

De store vindkraftverkene som nå bygges i Trøndelag, i samenes beiteland og i inngrepsfri natur, er den siste krampetrekningen for å møte den evige etterspørsel etter mer. Her fra området Gåebrien Sijte. Foto: Magne Vågsland

Den samiske kulturen er under press fra det norske storsamfunnet på svært mange måter. I Trøndelag er reindrifta truet av en rekke arealinngrep, og utbygging av vindkraft i reinbeiteområder fremstår nå som et alvorlig problem. Likevel har Trønderenergi i høst tatt seg den frihet å tilby penger for å ta enda en bit av naturgrunnlaget fra den sørsamiske reindrifta.

NVE ga i 2014 Trønderenergi tillatelse til å bygge Stokkfjellet vindkraftverk i Selbu kommune. Vedtaket ble påklaget av reindrifta, Naturvernforbundet og en rekke privatpersoner. Fylkesmannen i Sør-Trøndelag fremmet innsigelse til konsesjonssøknaden på grunn av prosjektets negative betydning for reindriften. Alle klagene ble avvist av Olje- og energidepartementet i 2017.

Da skulle veien være klar for utbyggerne. Men den 8. august 2019 stanset Sør-Trøndelag tingrett arbeidet med den tre mil lange kraftlinja som er planlagt utbygd i forbindelse med vindkraftverket. «Hvis arbeidet settes i gang, vil dette medføre betydelige naturinngrep som ikke bør gjennomføres før Gåebrien Sijte har fått realitetsvurdert sin klage» skrev reinbeitedistriktets advokat.

Stansen i Stokkfjellet gjorde nok ledelsen i Trønderenergi urolige for at vindkraftverket ikke ville bli ferdig innen fristen for å motta de så etterlengtede el-sertifikatene. Dette førte igjen til at selskapet i slutten av september, før saken skulle opp i rettssystemet, tilbød de ti berørte reindriftsfamiliene økonomisk kompensasjon. Vel og merke hvis de skrev under på en avtale om ikke å gå videre med sine rettslige klager. Vi mener de berørte familiene ikke så noen annen utvei enn å skrive under. Reinbeitedistriktet mister nå svært viktig beite- og kalvingsland.

Som et offentlig eid energiselskap så har både ledelsen og eierne plikt til å vurdere sin virksomhet i lys av landets lover. Naturvernforbundet har krevd stans i all vind-industri i områder med samisk reindrift, begrunnet i Naturmangfoldloven §1, 8 og 14.

Hvor har det blitt av debatten rundt samenes rettigheter og fremtid i landet vårt? Stort sett alle de politiske partiene støtter samenes rettigheter, men hvordan praktiseres denne støtten av de kommunene som eier Trønderenergi? Nå er det altså et energiselskap som avgjør hvor mye et reinbeiteområde er verdt.

Når ble det politisk akseptabelt at samenes kultur og fremtid kan kjøpes for penger? Vi ga vår godkjennelse til ILO-konvensjonen om urfolksrettigheter i 1990. Likevel har det skjedd en bit for bit utbygging av arealer gjennom vannkraftutbygging, kraftlinjer, hyttefelt og nå også fra vindkraftutbygginger i den naturen sørsamene er avhengig av.

På Fosen har Trønderenergi bidratt til enorme ødeleggelser, og mange reindriftsutøvere er pessimistiske med tanke på mulighetene for å opprettholde reindriften.

De store vindkraftverkene som nå bygges i Trøndelag, i samenes beiteland og i inngrepsfri natur, er den siste krampetrekningen for å møte den evige etterspørsel etter mer. Hvis målet er å mette både oss selv og resten av Europa med «fornybar» energi, så må noen høyt oppe i statsapparatet være så ærlige at de forteller resten av de berørte reindriftsfamiliene at det norske samfunnet ikke har plass til dem.

Selskaper med stor konto og etiske retningslinjer fra kolonitiden vil sikkert kunne tilby vår urbefolkning mye å leve av, men de vil sitte igjen med mindre og mindre å leve for.

Source:  Av: Magne Vågsland leder i Naturvernforbundet i Trøndelag Alette Sandvik nestleder i Naturvernforbundet i Trøndelag | Adresseavisen | Publisert: 20.10.2019 | www.adressa.no

This article is the work of the source indicated. Any opinions expressed in it are not necessarily those of National Wind Watch.

The copyright of this article resides with the author or publisher indicated. As part of its noncommercial educational effort to present the environmental, social, scientific, and economic issues of large-scale wind power development to a global audience seeking such information, National Wind Watch endeavors to observe “fair use” as provided for in section 107 of U.S. Copyright Law and similar “fair dealing” provisions of the copyright laws of other nations. Send requests to excerpt, general inquiries, and comments via e-mail.

Wind Watch relies entirely
on User Contributions
   Donate via Stripe
(via Stripe)
Donate via Paypal
(via Paypal)

Share:

e-mail X FB LI M TG TS G Share


News Watch Home

Get the Facts
CONTACT DONATE PRIVACY ABOUT SEARCH
© National Wind Watch, Inc.
Use of copyrighted material adheres to Fair Use.
"Wind Watch" is a registered trademark.

 Follow:

Wind Watch on X Wind Watch on Facebook Wind Watch on Linked In

Wind Watch on Mastodon Wind Watch on Truth Social

Wind Watch on Gab Wind Watch on Bluesky