Wind Watch is a registered educational charity, founded in 2005. |
Windparkdemonstranten op heterdaad betrapt langs snelweg richting Den Haag
Credit: Arnoud Bodde en Johan de Veer, 20 november, dvhn.nl ~~
Translate: FROM English | TO English
Translate: FROM English | TO English
[‘Windfarms in Groningen and Drenthe are the work of green fascists’]
De politie heeft maandagochtend in alle vroegte drie mannen in de kraag gevat, kort nadat ze langs de snelweg A12 richting Den Haag een groot spandoek tegen windparken in Groningen en Drenthe hadden opgehangen.
‘Windparken in Groningen en Drenthe is het werk van groene fascisten’, stond in zwarte letters op meterslang wit doek ter hoogte van Moerkapelle en Zevenhuizen. Links daarvan hing een vierkant rood doek met een donkergroen hakenkruis. Rijkswaterstaat heeft de doeken verwijderd, de mannen zijn meegenomen naar het bureau.
Scherper actie voeren
‘Burgers uit Groningen en Drenthe’ gaan scherper actie voeren tegen de komst van grootschalige windparken.
In een pamflet dat bij Dagblad van het Noorden is bezorgd, staat dat bedrijven, personen en instellingen die betrokken zijn bij windparken in de twee noordelijke provincies zullen worden aangesproken ‘door burgers uit Groningen en Drenthe’. Het stuk is niet ondertekend en lijkt het begin van een campagne.
Het ‘foute groene keurmerk’
Aangekondigd wordt dat partijen die windparken in Groningen en Drenthe faciliteren, de komende tijd het ‘foute groene keurmerk’ krijgen. Het gaat om financiële instellingen, projectontwikkelaars, aannemers, boeren, grondeigenaren en politici.
Lees ook: Officier van justitie onderzoekt hakenkruis op anti-windparkspandoek
‘Wij noemen hen groene fascisten omdat die misbruik maken van religie of ideologie; in dit geval die van GroenLinks’, staat op het pamflet.
Vooral in de Veenkoloniën is veel weerstand tegen de aanleg van grote windparken. Het verzet en de zaak die tegen het windpark Drentse Monden en Oostermoer bij de Raad van State is aangespannen wordt in de samenleving breed gedragen.
Sommige lintdorpen raken aan de voor- en aan de achterkant ingeklemd door hoge windmolens.
Verscheurde dorpsgemeenschappen
Inwoners vrezen gezondheidsklachten en waardedaling van hun woningen. In de krimpgebieden staat die waarde nog eens extra onder druk. Grondeigenaren die hun perceel beschikbaar stellen, krijgen jaarlijks tienduizenden euro’s per windmolen. De onevenwichtige verdeling van lusten en lasten leidt tot verscheurde dorpsgemeenschappen.
De actievoerders stellen in hun pamflet dat burgers worden geïndoctrineerd.
‘Miljarden worden met politieke list en bedrog van ons besteedbaar inkomen afgenomen om vervolgens onder een kleine elite te woren verdeeld. Duurzaamheid is oké, maar zonder roof en bedrog.’
Inwoners radicaliseren
In de Drentse Monden en in de omgeving Meeden raakten de gemoederen in de loop der tijd behoorlijk verhit. Inwoners vinden de omvang van de windparken buiten alle proporties en hebben het gevoel dat de overheid hen willens wetens opzadelt met een energielandschap waarin ze zich ontheemd voelen.
De plannen zijn in een vergevorderd stadium. Dat kan er toe leiden dat inwoners radicaliseren omdat ze niets meer te verliezen hebben, zo waarschuwden al eerder woordvoerders van platforms tegen grootschalige windenergie.
Overigens neemt de aversie tegen de hoeveelheid en de grootte van de windparken ook op andere plaatsen in Groningen en Drenthe toe.
Bij Emmen en Delfzijl vrezen inwoners ook voor de impact van omvangrijke windparken. Zeker nu duidelijk wordt dat de initiatiefnemers de mogelijkheid hebben om hogere windturbines te plaatsen met meer vermogen.
Van onderop verduurzamen
In de Veenkoloniën zijn alternatieve plannen in de vorm van zonneparken, zoals bijvoorbeeld het plan van Stichting De Zonkoloniën. Ook over kleinschalige windenergie valt te praten, zo hebben dorpscoöperaties en andere initiatiefnemers al laten weten.
In de provincies Groningen en Drenthe is de belangstelling voor energiecoöperaties die van onderop hun woonomgeving willen verduurzamen zeer groot, zo bleek onlangs bij de Noordelijke Klimaattop.
In Nederland groeit het aantal lokale energiecoöperaties opvallend snel. De noordelijke provincies lopen hierin voorop, aldus de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
This article is the work of the source indicated. Any opinions expressed in it are not necessarily those of National Wind Watch.
The copyright of this article resides with the author or publisher indicated. As part of its noncommercial educational effort to present the environmental, social, scientific, and economic issues of large-scale wind power development to a global audience seeking such information, National Wind Watch endeavors to observe “fair use” as provided for in section 107 of U.S. Copyright Law and similar “fair dealing” provisions of the copyright laws of other nations. Send requests to excerpt, general inquiries, and comments via e-mail.
Wind Watch relies entirely on User Contributions |
(via Stripe) |
(via Paypal) |
Share: