[ exact phrase in "" • results by date ]

[ Google-powered • results by relevance ]


LOCATION/TYPE

News Home
Archive
RSS

Subscribe to RSS feed

Add NWW headlines to your site (click here)

Sign up for daily updates

Keep Wind Watch online and independent!

Donate $10

Donate $5

Selected Documents

All Documents

Research Links

Alerts

Press Releases

FAQs

Publications & Products

Photos & Graphics

Videos

Allied Groups

Windmolens in Moelingen opnieuw geweigerd  

Credit:  door Caroline VANDENREYT | Het Belang van Limburg | www.hbvl.be ~~

Twee windmolens langs de E25 in Moelingen krijgen geen vergunning van het provinciebestuur. Eén turbine kan niet gebouwd worden omdat het op die plek niet mag volgens stedenbouw. De andere moet daardoor ook geschrapt, want windmolens moeten in clusters (meer dan één) liggen. Het is de tweede keer dat de deputatie een vergunning moet weigeren voor de molens. Drie windturbines wilde AllEnergy, een jong bedrijf uit West-Vlaanderen, neerpoten langs de snelweg E25 LuikMaastricht maar die plannen kregen in 2016 al een njet van de deputatie. “De milieuvergunning werd toen geweigerd omdat er onvoldoende was onderzocht wat de gevolgen zouden zijn voor de nabijgelegen gasleidingen en kwetsbare natuurgebieden in het Waals Gewest”, zeggen gedeputeerden Inge Moors (CD&V) en Ludwig Vandenhove (sp.a).

Drie was sowieso te veel: er is niet genoeg capaciteit op het elektriciteitsnet om ze allemaal op aan te sluiten. Waarop de firma opnieuw met de gemeente en het provinciebestuur rond tafel ging zitten na te gaan wat mogelijk was. “Er zal een nieuw dossier ingediend worden dat op zijn merites beoordeeld zal worden door de gemeente en de provincie”, liet burgemeester Huub Broers (N-VA) toen weten.

Cluster

In dat nieuwe dossier werden het twee windturbines met een maximale masthoogte van 100 meter. Tot 3 september liep het openbaar onderzoek naar de tweede aanvraag. Verschillende bewoners waren bezorgd over het lawaai, de slagschaduw, gevolgen voor de natuur en de waarde van hun huis na de komst van de molens. Ook buurgemeenten Eijsden-Margraten (Nederland) en Visé (Wallonië) dienden bezwaar in. Wegen en Verkeer, het Departement Landbouw en Visserij, de dienst Ruimtelijke Ordening en de Provinciale Omgevingsvergunningscommissie gaven allemaal een ongunstig advies.

“Wij sluiten ons aan bij die adviezen, de Provinciale Commissie was ook unaniem. Onder meer omwille van de mogelijke schadelijke gevolgen voor de vleermuizenpopulatie en de effecten op het landbouwgebied. Een van de molens kon ook niet op die plek gebouwd worden volgens het BPA. Daardoor bleef er maar één windturbine over en dat kan niet: Je moet altijd meerdere windmolens bouwen. Eigenlijk zijn drie het minimum, twee was al een uitzondering”, benadrukt Inge Moors. Een volgend dossier indienen, is wel nog altijd mogelijk.

Source:  door Caroline VANDENREYT | Het Belang van Limburg | www.hbvl.be

This article is the work of the source indicated. Any opinions expressed in it are not necessarily those of National Wind Watch.

The copyright of this article resides with the author or publisher indicated. As part of its noncommercial effort to present the environmental, social, scientific, and economic issues of large-scale wind power development to a global audience seeking such information, National Wind Watch endeavors to observe “fair use” as provided for in section 107 of U.S. Copyright Law and similar “fair dealing” provisions of the copyright laws of other nations. Send requests to excerpt, general inquiries, and comments via e-mail.

Wind Watch relies entirely
on User Funding
Donate $5 PayPal Donate

Share:


News Watch Home

Get the Facts Follow Wind Watch on Twitter

Wind Watch on Facebook

Share

CONTACT DONATE PRIVACY ABOUT SEARCH
© National Wind Watch, Inc.
Use of copyrighted material adheres to Fair Use.
"Wind Watch" is a registered trademark.
Share

 Follow: