- National Wind Watch: Wind Energy News - https://www.wind-watch.org/news -

Afgebrande windmolen staat nog overeind

De verbrandde windmolen. © Caspar Huurdeman

De woensdag door brand vernielde windmolen in Zeewolde staat nog overeind. Aanvankelijk werd gevreesd dat de molen in zou kunnen storten of dat wieken af zouden kunnen breken. Maar vanmorgen was alles nog als gisteren. De regen heeft ook de laatste restjes rook verdreven.

Volgens melkveehouder Geurt Kets, eigenaar van de molen aan het Lepelaarpad, moet de verzekering nu bepalen hoe groot de schade is. Verder moet worden onderzocht of het nog een optie is de turbine te repareren of dat wordt gekozen voor vervanging.

De opzet is dat 220 windmolens die rond 2005 in dit deel van Zuidelijk Flevoland werden geplaatst over vijf tot negen jaar allemaal worden vervangen door 93 veel grotere turbines.

Monteurs

Bij de brand in de windmolen wisten twee monteurs op het nippertje weg te komen. Het vuur ontstond na een explosie in de top van de molen, terwijl de monteurs bezig waren met regulier onderhoud. Onderzoek moet uitwijzen wat de oorzaak is geweest.

Onder de windmolen worden rijplaten gelegd voor de hijskraan. © Teake Dijkstra

(((( o ))))

Geruststellende deskundige: niet alle molens branden af

De windmolen aan het Lepelaarpad in brand vloog is van Deense makelij en in 2005 overal in Flevoland neergepoot: de N.E.G. Nicon 950 (er wordt 950 kiloWatt mee opgewekt). Ze zijn waarschijnlijk al gefabriceerd in 1997 of 1998 (de fabriek is inmiddels gefuseerd) en aan het einde van hun levensduur, zegt professor Gerard van Bussel van de faculteit Windenergie bij de TU Delft.

(((( o ))))

Flinke schade bij brand in windmolen Zeewolde

Een windmolen aan de Lepelaarweg in Zeewolde stond vanmiddag in brand. Twee monteurs die bij het uitbreken van de brand in de molen aanwezig waren, zijn gewond geraakt aan hun handen. Om 16.00 uur was het vuur gedoofd. De kans bestaat dat er wieken afbreken of dat de molen omvalt.