August 31, 2014
Netherlands

Windboeren ‘uitgekotst’ door dorpsgenoten

woensdag 27 augustus 2014rtvnoord.nl

[Wind developers “vomited out” by fellow villagers]

De strijd tegen windmolens in Meeden verhardt. Inwoners en actiegroepen richten hun pijlen niet alleen meer op gedeputeerde William Moorlag. Ook boeren die grond beschikbaar stellen zijn de gebeten hond. Zo bleek dinsdagavond tijdens een emotionele informatiebijeenkomst in het dorpshuis.

groot_140827-meeden [1]

Sociaal isolement
Tijdens de bijeenkomst richtten leden van actiegroep Storm Meeden zich expliciet tot de boeren. ‘Meedenaren die hier aan meewerken kiezen uitsluitend voor hun eigen portemonnee en hebben schijt aan de rest van het dorp. Maar daarbij kiezen ze ook voor sociaal isolement, want dit dorp zal ze uitkotsen’, zei Sieb van der Velde van Storm Meeden. De uitspraak van Van der Velde werd met gejuich ontvangen door een groot deel van de bezoekers.

Onderzoek
Tijdens de avond presenteerde gedeputeerde William Moorlag (PvdA) nieuw onderzoek waaruit blijkt dat windmolens bij het dorp regionaal gezien de beste optie is. In het nieuwe plan (zesde variant) zouden nog duizend woningen mogelijk hinder ondervinden van de windmolens, terwijl dat bij voorgaande plannen ruim vierduizend was: ‘U schiet daar als inwoner van Meeden weinig mee op, maar als provinciebestuurder heb ik ook rekening te houden met andere belangen’.

Emotioneel
Moorlag is dan ook vastberaden om de zesde variant aan te bevelen bij Minister Kamp (VVD). De inwoners van Meeden willen daar niets van weten. Bob van der Heuvel van Storm Meeden noemt de koers van de gedeputeerde ‘een oorlogsverklaring’. Ook Lies Zondag van actiegroep Tegenwind N33 trok fel van leer. Na een vlammend betoog, gevolgd door een staande ovatie barstte ze in huilen uit in de armen van het Veendammer raadslid Pé Langen. (VUK)

Leugenaar
Ook andere bezoekers van de informatieavond reageerden boos en emotioneel. Net als twee weken geleden werd Moorlag herhaaldelijk uitgescholden voor ‘leugenaar’. Eén bezoeker wilde weten of de gedeputeerde nog wel goed slaapt. Toen het antwoord haar niet naar de zin was ontstak ze in woede: ‘Je bent het niet eens waard om hier te staan. Je zou je dood moeten schamen om in ons mooie dorp te komen’, beet ze Moorlag toe.

Geweld
Na afloop zei Moorlag dat hij de avond als pittig had ervaren, maar dat hij nog altijd goed slaapt: ‘Ik ben bestuurder. Natuurlijk zijn sommige uitspraken heftig, maar het is mijn taak om beleid uit te leggen’. Wel zei Moorlag zich zorgen over de toenemende felheid van het debat: ‘Er wordt dreigende taal geuit, mensen zeggen geweld niet te schuwen. Die signalen worden afgegeven en die moet je serieus nemen.’

Rijk
Overigens ligt de besluitvorming over het windpark bij Meeden uiteindelijk bij het Rijk. De verwachting is dat Minister Kamp nog voor het eind van het jaar een definitief besluit neemt over de locatie van de windmolens langs de N33.


URL to article:  https://www.wind-watch.org/news/2014/08/31/windboeren-uitgekotst-door-dorpsgenoten/


URLs in this post:

[1] Image: https://www.wind-watch.org/news/wp-content/uploads/2014/08/groot_140827-meeden.jpg