LOCATION/TYPE

NEWS HOME

[ exact phrase in "" • results by date ]

[ Google-powered • results by relevance ]


Archive
RSS

Add NWW headlines to your site (click here)

WHAT TO DO
when your community is targeted

Get weekly updates
RSS

RSS feeds and more

Keep Wind Watch online and independent!

Donate via Stripe

Donate via Paypal

Selected Documents

All Documents

Research Links

Alerts

Press Releases

FAQs

Campaign Material

Photos & Graphics

Videos

Allied Groups

Wind Watch is a registered educational charity, founded in 2005.

News Watch Home

Regeringen og Venstre: Nu sætter vi den forhadte PSO-afgift ned 

Credit:  Af Theis Holtz Hansen 18. jun 2014 ing.dk ~~

[Government (Social Democrats) and Venstre (Liberal Party): Now we bring the hated PSO tax down – by 13.2 billion kroner from 2014 to 2020.]

13,2 milliarder kroner frem til 2020 vil de danske borgere og virksomheder spare på regningen for den grønne omstilling.

Regeringen og Venstre er blevet enige om en rammeaftale til ny vækstpakke, der lægger op til lempelser af PSO-afgiften på 13,2 milliarder kroner mellem 2014 og 2020. Det skal formindske danske produktionsomkostninger og på den måde forbedre konkurrenceevnen.

Derudover vil aftalen betyde, at den omstridte forsyningssikkerhedsafgift, som blandt andet indebar en skat på brænde, forsvinder.

»Det har været vigtigt for regeringen at få afskaffet den dybt kritisable brændeafgift. Det gør det lettere og billigere for både virksomheder og danskere, uden at der slækkes på de grønne ambitioner,« siger skatteminister Morten Østergaard til Berlingske.

Oprindeligt skulle indtægterne fra brændeafgiften erstattes ved at hæve bundskatten med 0,4 procent, men det ønsker Venstre ikke at gå med til. Derfor bliver bundskatten nu hævet med 0,24 procent, mens der derudover også bliver trukket 425 kroner fra den grønne check.

For erhvervslivet betyder det en besparelse på 4,6 milliarder kroner mellem 2014 og 2020 som følge af afskaffelsen af brændeafgiften. Derudover sparer erhvervslivet i samme periode 7,9 milliarder i PSO-afgifter.

»Vi har hele vejen igennem peget på, at de høje energiafgifter er et problem for de energitunge virksomheder, som lider under, at konkurrerende virksomheder i andre lande ikke har samme høje afgift. Når vi nu giver dem en større lempelse, betyder det, at deres konkurrencevilkår bliver forbedrede – og det betyder noget for danske arbejdspladser,« siger Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, i en pressemeddelelse.

De konservative deler dog ikke Venstres begejstring for den nye vækstpakke. Partiformand Lars Barfoed mener, at man bør finde en anden måde at finansiere afgiftslempelserne på.

»Det er uacceptabelt, at man lader marginalskatten stige. Den skal sænkes. Man kan sagtens finde en anden finansiering til at sænke PSO-afgiften,« siger Lars Barfoed til DR.

Selvom Lars Barfoed endnu ikke har gennemlæst hele teksten, mener han allerede nu, at aftalen er for uambitiøs til, at de konservative kan tilslutte sig.
Rammer vedvarende energi

Elselskabernes brancheorganisation, Dansk Energi, peger på, at el-, gas- og vandsektoren skal finde store besparelser, der også er med til at finansiere den lavere PSO-afgift.

»Det giver ingen mening, at man ønsker store mængder vedvarende energi ind i vores elnet, samtidig med at man vil skære yderligere i vores fælles infrastruktur. Det vil skade den tårnhøje danske leveringssikkerhed. Her bliver det afgørende, hvordan man udmønter planerne i de kommende politiske forhandlinger, for der er endnu ikke lagt noget sagligt grundlag frem for tallene i regeringens første udspil. Vi frygter, at det er et politisk quick-fix uden øje for de langsigtede effekter,« siger Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi.

I Enhedslisten vækker den nye vækstaftale også bekymring for miljøet. Politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen påpeger, at energirabatter til erhvervslivet ikke nødvendigvis er klogt på lang sigt.

»Aftalen har den konsekvens, at det bliver billigere for virksomheder at forbruge energi og forurene. Det er grundlæggende en tosset vej at gå, når vi ved, at fremtidens vindere er de lande og de virksomheder, som formår at sænke energiforbruget, fordi både energi og ressourcer vil blive dyrere i fremtiden. I stedet for at gøre det billigere at forurene burde vi hjælpe virksomhederne til at sænke deres energiforbrug,« siger Johanne Schmidt-Nielsen i en pressemeddelelse.

Flere partier skal senere i dag til forhandling om den nye vækstpakke. Læs skitsen til den nye vækstpakke her (pdf).

Source:  Af Theis Holtz Hansen 18. jun 2014 ing.dk

This article is the work of the source indicated. Any opinions expressed in it are not necessarily those of National Wind Watch.

The copyright of this article resides with the author or publisher indicated. As part of its noncommercial educational effort to present the environmental, social, scientific, and economic issues of large-scale wind power development to a global audience seeking such information, National Wind Watch endeavors to observe “fair use” as provided for in section 107 of U.S. Copyright Law and similar “fair dealing” provisions of the copyright laws of other nations. Send requests to excerpt, general inquiries, and comments via e-mail.

Wind Watch relies entirely
on User Contributions
   Donate via Stripe
(via Stripe)
Donate via Paypal
(via Paypal)

Share:

e-mail X FB LI M TG TS G Share


News Watch Home

Get the Facts
CONTACT DONATE PRIVACY ABOUT SEARCH
© National Wind Watch, Inc.
Use of copyrighted material adheres to Fair Use.
"Wind Watch" is a registered trademark.

 Follow:

Wind Watch on X Wind Watch on Facebook Wind Watch on Linked In

Wind Watch on Mastodon Wind Watch on Truth Social

Wind Watch on Gab Wind Watch on Bluesky