May 28, 2014
Denmark

Universitet fyrer kontroversiel støjprofessor

Af Christian Østergaard | 27. maj 2014 | ing.dk

[Aalborg University has fired leading noise researcher Henrik Møller after 38 years, apparently for criticizing the regulations of low-frequency noise from wind turbines.]

Professor Henrik Møller har som en af landets førende støjforskere kritiseret myndighederne og vindmøllebranchen for forkerte beregninger af støj fra vindmøller. Nu fyres han fra sin stilling på Aalborg Universitet med henvisning til økonomiske hensyn, skriver Jyllands-Posten.

»Den officielle forklaring er, at jeg ikke tjener penge nok. Jeg er åbenbart ikke mine penge værd, fordi jeg har brugt min tid på vindmøller. Men jeg ved, at der har været mange år, hvor mine aktiviteter har medført ganske store indtægter. I øvrigt er det vel statistisk set ca. halvdelen af de videnskabelige medarbejdere, der giver underskud,« siger Henrik Møller til Jyllands-Posten.

Flere kilder, blandt andre Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller, peger over for avisen på, at Vindmølleindustriens administrerende direktør, Jan Hylleberg, flere gange har mailet til Henrik Møllers chef, dekan Eskild Holm Nielsen, for at klage over, at Henrik Møller offentligt har kritiseret vindmøllebranchen og Miljøstyrelsen for at manipulere med tal om lavfrekvent støj fra vindmøller.

Eskild Holm Nielsen var ifølge Jyllands-Posten hovedtaler på Vindmølleindustriens møde dagen efter fyringen, men afviser, at der ligger andet end økonomiske hensyn bag fyringen.

»Det har ikke noget på sig. Tværtimod har vi værnet om forskernes ytringsfrihed, og de er faktisk forpligtet til at ytre sig, hvis de mener, at der er noget, som ikke er korrekt belyst,« siger Eskild Holm Nielsen til Jyllands-Posten.

Kilde Jyllands-Posten


URL to article:  https://www.wind-watch.org/news/2014/05/28/universitet-fyrer-kontroversiel-stojprofessor/