- National Wind Watch: Wind Energy News - https://www.wind-watch.org/news -

Windmolenstroom in de ban bij NLE

[Utility rejects power from wind turbines causing nuisance to neighbors.]

De Nederlandse Energie Maatschappij gaat een aantal windmolenparken in de ban doen. Het bedrijf wil consumenten geen stroom verkopen die wordt opgewekt door molens die voor te veel overlast bij omwonenden zorgen.

Dat zegt directeur Harald Swinkels van het Rotterdamse energiebedrijf, één van de vier grootste leveranciers aan consumenten in het land, in een exclusief vraaggesprek met De Telegraaf. „Ik heb niets tegen windmolens in het algemeen, maar de windmolenindustrie heeft een sterke lobby, waarbij soms duidelijk het belang van omwonenden het moet afleggen”, aldus de bestuurder.

Eén van de meest controversiële windmolenparkjes van ons land zijn de drie 65 meter hoge molens die in het Utrechtse dorp Houten staan, eigendom van energiebedrijf Eneco. Ze zijn het mikpunt van felle protesten van de tienduizenden omwonenden, die onder andere filmpjes op internet plaatsten van slagschaduwen en geluidsoverlast. Swinkels: „Mensen uit de regio willen wel klant worden bij ons, en ook wel groene stroom afnemen, maar niet van die molens. Toen ze dat aangaven, heb ik aan onze inkoopmanager gevraagd dat te regelen. En dat blijkt te kunnen.”

Swinkels gaat nu onderzoeken welke windmolenparken er eventueel nog meer op een uitsluitingslijst komen te staan (Swinkels vindt zwarte lijst te zwaar klinken), en of hij in de branche de handen op elkaar kan krijgen voor een keurmerk voor overlastvrije windenergie. Nederland telt ruim 2000 windmolens op land, waarvan de meeste aanvankelijk in de provincies Flevoland, Zeeland en Noord-Holland stonden. Een soortgelijk aantal moet nog worden gebouwd. Deze molens bereiken inmiddels hoogten tot 198,5 meter.

Om invulling te geven aan de wens van verschillende achtereenvolgende kabinetten om meer duurzame energieopwekking te realiseren, zijn nu echter ook minder windrijke landsdelen, zoals Groningen, Drenthe en Utrecht, in beeld. In elk van deze provincies bestaat fel verzet.