LOCATION/TYPE

NEWS HOME

[ exact phrase in "" • results by date ]

[ Google-powered • results by relevance ]


Archive
RSS

Add NWW headlines to your site (click here)

WHAT TO DO
when your community is targeted

Get weekly updates
RSS

RSS feeds and more

Keep Wind Watch online and independent!

Donate via Stripe

Donate via Paypal

Selected Documents

All Documents

Research Links

Alerts

Press Releases

FAQs

Campaign Material

Photos & Graphics

Videos

Allied Groups

Wind Watch is a registered educational charity, founded in 2005.

News Watch Home

Windmolenstroom in de ban bij NLE 

Credit:  za 17 mei 2014, door Edwin van der Schoot, telegraaf.nl ~~

[Utility rejects power from wind turbines causing nuisance to neighbors.]

De Nederlandse Energie Maatschappij gaat een aantal windmolenparken in de ban doen. Het bedrijf wil consumenten geen stroom verkopen die wordt opgewekt door molens die voor te veel overlast bij omwonenden zorgen.

Dat zegt directeur Harald Swinkels van het Rotterdamse energiebedrijf, één van de vier grootste leveranciers aan consumenten in het land, in een exclusief vraaggesprek met De Telegraaf. „Ik heb niets tegen windmolens in het algemeen, maar de windmolenindustrie heeft een sterke lobby, waarbij soms duidelijk het belang van omwonenden het moet afleggen”, aldus de bestuurder.

Eén van de meest controversiële windmolenparkjes van ons land zijn de drie 65 meter hoge molens die in het Utrechtse dorp Houten staan, eigendom van energiebedrijf Eneco. Ze zijn het mikpunt van felle protesten van de tienduizenden omwonenden, die onder andere filmpjes op internet plaatsten van slagschaduwen en geluidsoverlast. Swinkels: „Mensen uit de regio willen wel klant worden bij ons, en ook wel groene stroom afnemen, maar niet van die molens. Toen ze dat aangaven, heb ik aan onze inkoopmanager gevraagd dat te regelen. En dat blijkt te kunnen.”

Swinkels gaat nu onderzoeken welke windmolenparken er eventueel nog meer op een uitsluitingslijst komen te staan (Swinkels vindt zwarte lijst te zwaar klinken), en of hij in de branche de handen op elkaar kan krijgen voor een keurmerk voor overlastvrije windenergie. Nederland telt ruim 2000 windmolens op land, waarvan de meeste aanvankelijk in de provincies Flevoland, Zeeland en Noord-Holland stonden. Een soortgelijk aantal moet nog worden gebouwd. Deze molens bereiken inmiddels hoogten tot 198,5 meter.

Om invulling te geven aan de wens van verschillende achtereenvolgende kabinetten om meer duurzame energieopwekking te realiseren, zijn nu echter ook minder windrijke landsdelen, zoals Groningen, Drenthe en Utrecht, in beeld. In elk van deze provincies bestaat fel verzet.

Source:  za 17 mei 2014, door Edwin van der Schoot, telegraaf.nl

This article is the work of the source indicated. Any opinions expressed in it are not necessarily those of National Wind Watch.

The copyright of this article resides with the author or publisher indicated. As part of its noncommercial educational effort to present the environmental, social, scientific, and economic issues of large-scale wind power development to a global audience seeking such information, National Wind Watch endeavors to observe “fair use” as provided for in section 107 of U.S. Copyright Law and similar “fair dealing” provisions of the copyright laws of other nations. Send requests to excerpt, general inquiries, and comments via e-mail.

Wind Watch relies entirely
on User Contributions
   Donate via Stripe
(via Stripe)
Donate via Paypal
(via Paypal)

Share:

e-mail X FB LI M TG TS G Share


News Watch Home

Get the Facts
CONTACT DONATE PRIVACY ABOUT SEARCH
© National Wind Watch, Inc.
Use of copyrighted material adheres to Fair Use.
"Wind Watch" is a registered trademark.

 Follow:

Wind Watch on X Wind Watch on Facebook Wind Watch on Linked In

Wind Watch on Mastodon Wind Watch on Truth Social

Wind Watch on Gab Wind Watch on Bluesky