- National Wind Watch: Wind Energy News - https://www.wind-watch.org/news -

Geluidsklachten over windmolens | Wind turbine noise complaints

[Since the end of February, residents of Heenvliet and Geervliet have registered complaints about noise from the wind turbines. They have also complained about the shadow flicker.]

16 meldingen uit Heenvliet en Geervliet over het geluid van windmolens kwamen vandaag binnen bij de meldkamer van de DCMR. Ook gisteren hebben bewoners uit diezelfde gemeenten melding gemaakt van het windmolengeluid.

Sinds eind februari maken bewoners uit Heenvliet en Geervliet melding van geluidsoverlast bij de DCMR meldkamer. Zie eerdere berichtgeving in april onderaan het bericht. Vanaf begin mei komen er af en toe ook meldingen binnen over visuele hinder; bewoners hebben last van de beweging van de windmolens.
Onderzoek op locatie

De DCMR meldkamer heeft vanaf 18 april tot 7 mei 155 meldingen ontvangen. De uitrukdienst van de DCMR heeft in die periode 10 keer een onderzoek op locatie uitgevoerd. Dat betekent dat een medewerker van de meldkamer in Heenvliet en/of Geervliet is geweest om een geluidsonderzoek uit te voeren. De week voor 18 april was de uitrukdienst bijna dagelijks op locatie voor onderzoek.

Het geluidsonderzoek houdt in dat een medewerker van de uitrukdienst zowel buiten als binnen in een woning luistert. Buiten om te bepalen of het geluid van de windmolen boven het omgevingsgeluid uitkomt. En binnen om vast te kunnen stellen dat bewoners last hebben van het windmolengeluid van buiten. Bij 4 van de in totaal 29 onderzoeken is inderdaad gebleken dat het geluid van de windmolens enigszins boven het omgevingsgeluid uitkomt. Bij bewoners in huis is nog geen overlast vastgesteld.
Speciale meting

Bij vastgesteld geluidsoverlast wordt de toezichthouder door de uitrukdienst van de DCMR geïnformeerd. Hij of zij bepaalt of het inschakelen van een DCMR-geluidspecialist noodzakelijk is. Deze specialist voert een geluidsmeting uit bij de windmolens. Metingen bij windmolens zijn specialistische metingen waarvoor specifieke apparatuur en een juiste windsnelheid nodig is.
Vergunning

Voor de windmolens van XL Wind in het project Hartelbrug II in de Botlek is de gemeente Rotterdam bevoegd gezag. Voor de locatiekeuze en het proces rond de bouwvergunning is het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam verantwoordelijk. De DCMR adviseert het college over de geluidsnormen en houdt toezicht op het geluidsniveau van de windmolens. Meer informatie over voorschriften rondom windmolens in nieuwsbericht ‘DCMR onderzoekt geluidklachten windmolens’.
Klachtenoverzicht april-mei

In de periode 18 april tot 7 mei heeft de DCMR meldkamer in totaal 155 meldingen ontvangen. Per week een overzicht van het aantal klachten.

Week 16 (18 april tot 21 april): 58 klachten
Week 17 (21 april tot 28 april): 33 klachten
Week 18 (28 april tot 5 mei): 39 klachten
Week 19 (5 mei tot 7 mei): 25 klachten

Zie ook
DCMR onderzoekt geluidklachten windmolens
Geluidsklachten over windmolens
Klachten over windmolens
Klachten over geluidsoverlast windmolens
Windmolenoverlast: wat doet de DCMR?