- National Wind Watch: Wind Energy News - https://www.wind-watch.org/news -

Energiebedrijf bant overlastwindmolens

[Utility bans nuisance turbines]

De Nederlandse Energie Maatschappij gaat overlastgevende windmolenparken in de ban doen. De op drie na grootste leverancier van consumentenstroom constateert dat het belang van omwonenden het soms moet afleggen tegen dat van windenergielobbyisten. Directeur Harald Swinkels wil consumenten een alternatief bieden, zegt hij zondag in De Telegraaf.

Op dit moment is één windmolenparkje uitgesloten. Het gaat om drie 65 meter hoge molens die voor veel klachten zorgen in het Utrechtse dorp Houten. “Mensen uit de regio willen wel klant worden bij ons, en ook wel groene stroom afnemen, maar niet van die molens”, zegt Swinkels. “Toen ze dat aangaven, heb ik aan onze inkoopmanager gevraagd dat te regelen. En dat blijkt te kunnen.”

Swinkels gaat bekijken welke windmolenparken nog meer op de zwarte lijst kunnen worden gezet. Hij wil ook met de branche kijken naar een keurmerk voor overlastvrije windenergie.

De Nederlandse Energie Maatschappij biedt alleen groene stroom aan en haalt zelf zijn meeste energie uit waterkrachtcentrales. Klanten kunnen wel ook tegen een meerprijs duurdere, ‘nog groenere’ windstroom inkopen.