[ exact phrase in "" • results by date ]

[ Google-powered • results by relevance ]


LOCATION/TYPE

News Home
Archive
RSS

Subscribe to RSS feed

Add NWW headlines to your site (click here)

Sign up for daily updates

Keep Wind Watch online and independent!

Donate $10

Donate $5

Selected Documents

All Documents

Research Links

Alerts

Press Releases

FAQs

Publications & Products

Photos & Graphics

Videos

Allied Groups

New turbines get fierce headwind | Nieuwe turbines krijgen felle tegenwind  

Credit:  Johan Picqueur | 30/04 | Gazet van Antwerpen | www.gva.be ~~

Twee privébedrijven dienden een aanvraag in om windmolens te bouwen in de buurt van de Keltenlaan en de Kalvariestraat. Het gemeentebestuur is unaniem tegen.

Nimby Projects bvba en EDF Luminus nv willen elk een windmolen bouwen in Zele en dienden hun verzoek in bij de Vlaamse Overheid. Tot 16 mei moet het gemeentebestuur van Zele een openbaar onderzoek voeren naar de haalbaarheid ervan. Tot die datum kunnen inwoners het dossier bij de milieudienst inkijken en eventueel bezwaren indienen.

De omgeving van de Keltenlaan staan omschreven als agrarisch gebied.
“Niemand kan op die gronden bouwen, tenzij er eerst een wijziging komt aan het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP)”, zegt Peter D’Haese van de milieudienst. “De Vlaamse Overheid maakte enkele jaren terug een uitzondering op die regel voor windturbines. We hebben een stedenbouwkundig dossier ontvangen en voeren het openbaar onderzoek. Het gemeentebestuur geeft advies, maar dat is niet bindend. De Vlaamse Overheid neemt de uiteindelijke beslissing.”

Nu al staat vast dat het schepencollege een negatief advies zal geven in dit dossier. “De geplande windturbines liggen te dicht bij de woonkernen Veldeken en Dijk”, zegt burgemeester Patrick Poppe (Open Vld). “Zele streeft naar een groene omgeving. Al op de voorbereidende vergadering met de betrokken privébedrijven had de gemeente aangegeven niet akkoord te gaan met de inplanting. Wij zullen alle middelen aanwenden om het project tegen te houden.” De burgemeester geniet de steun van de oppositiepartijen CD&V, N-VA en Vlaams Beleid.

Het vorige project in de Vierwies werd ook negatief geadviseerd. Toch werden er drie windturbines ingeplant. “Een firma heeft een stedenbouwkundige en een milieuvergunning nodig”, weet D’Haese. “Er zijn heel wat beroepsprocedures mogelijk om die uiteindelijk toch te verkrijgen.
Soms gaan ze tot bij de minister.”

Source:  Johan Picqueur | 30/04 | Gazet van Antwerpen | www.gva.be

This article is the work of the source indicated. Any opinions expressed in it are not necessarily those of National Wind Watch.

The copyright of this article resides with the author or publisher indicated. As part of its noncommercial effort to present the environmental, social, scientific, and economic issues of large-scale wind power development to a global audience seeking such information, National Wind Watch endeavors to observe “fair use” as provided for in section 107 of U.S. Copyright Law and similar “fair dealing” provisions of the copyright laws of other nations. Send requests to excerpt, general inquiries, and comments via e-mail.

Wind Watch relies entirely
on User Funding
Donate $5 PayPal Donate

Share:


News Watch Home

Get the Facts Follow Wind Watch on Twitter

Wind Watch on Facebook

Share

CONTACT DONATE PRIVACY ABOUT SEARCH
© National Wind Watch, Inc.
Use of copyrighted material adheres to Fair Use.
"Wind Watch" is a registered trademark.
Share

 Follow: