LOCATION/TYPE

NEWS HOME

[ exact phrase in "" • results by date ]

[ Google-powered • results by relevance ]Archive
RSS

Add NWW headlines to your site (click here)

WHAT TO DO
when your community is targeted

Get weekly updates
RSS

RSS feeds and more

Keep Wind Watch online and independent!

Donate via Stripe

Donate via Paypal

Selected Documents

All Documents

Research Links

Alerts

Press Releases

FAQs

Campaign Material

Photos & Graphics

Videos

Allied Groups

Wind Watch is a registered educational charity, founded in 2005.

News Watch Home

Brand in windturbine: horror op 70 meter hoogte 

Credit:  Door: Theo Teitsma 30-10-13 - bron: Algemeen Dagblad ad.nl ~~

(Wind turbine fire: horror at 70 meters – In Ooltgensplaat on Tuesday, two technicians were killed in a wind turbine fire. One was killed when he fell from the burning top of the turbine. The remains of the other were found later in the turbine.)

In Ooltgensplaat zijn dinsdag twee monteurs bij een brand in een windmolen om het leven gekomen. De een verongelukte toen hij van het topje van de brandende turbine viel. Het stoffelijk overschot van de ander werd later op de avond boven in de molen gevonden. Het is de eerste keer in Nederland dat slachtoffers zijn gevallen bij een brand in een windturbine.

De brandweer bestrijdt de brand in de windturbine op de Mariadijk in het Zuid-Hollandse Ooltgensplaat. © anp.

De brandweer bestrijdt de brand in de windturbine op de Mariadijk in het Zuid-Hollandse Ooltgensplaat. © anp.

Directeur David Mol van windmolenpark De Plaet op Goeree-Overflakkee heeft beide monteurs als één van de laatsten in leven gezien. Hij zag hoe de twee monteurs bovenop de 70 meter hoge, brandende windmolen stonden. ‘Ze hielden elkaar vast’, beschrijft hij.

Terwijl hulpdiensten werden gebeld om de mannen uit hun benarde positie te bevrijden, ontdekte Mol even later dat één van de twee mannen roerloos op de grond lag. Een ooggetuige zegt dat hij ‘een brandend persoon’ zag vallen. Tijdens het ongeval waren de twee met andere collega’s van onderhoudsbedrijf Bettink uit Barneveld onderin de turbine bezig met onderhoud na de storm van maandag.

Kokend heet door vlammen

Een speciaal hoogtereddingsteam van de brandweer zocht tot gisteravond laat naar de tweede monteur. Het lukte zijn twee collega’s niet contact te krijgen met de portofoon die hij bij zich draagt. Bovenin de windmolen was het kokend heet door de wild om zich heen slaande vlammen.

Omdat het vuur, dat rond drie uur ‘s middags uitbrak, gisteravond laat nog woedde, kon vanwege de hitte niet in de turbine worden gezocht door de hulpverleners. Het brandweerteam deed dat daarom vanaf de buitenkant. Vandaag zou verder gezocht worden naar de oorzaak van de brand.

Vuur woedt urenlang

Een probleem voor de brandweer was dat zij met haar materieel niet bij de vlammen op ruim 70 meter hoogte kon komen. Bovendien zorgde mogelijk olie bij de motor bovenin de windmolen ervoor dat het vuur urenlang bleef woeden.

Directeur David Mol van het windmolenpark toont zich aangeslagen. ‘Wij werken al jaren met dit onderhoudsbedrijf, tot zeer grote tevredenheid. Het is een middelgroot bedrijf, met dertig tot veertig werknemers, van wie er vandaag enkele aan het werk waren in onze molens aan de Mariadijk.’ Het onderhoudsbedrijf wilde geen commentaar geven op het dramatische ongeval.

Enkele andere collega’s die in de omgeving onderhoud pleegden aan turbines, spoedden zich gistermiddag na het ongeval naar Ooltgensplaat in de hoop mee te kunnen zoeken naar hun vermiste collega. Maar zij konden slechts vanaf een afstand werkeloos toekijken naar de vernietigende vlammenzee.

Source:  Door: Theo Teitsma 30-10-13 - bron: Algemeen Dagblad ad.nl

This article is the work of the source indicated. Any opinions expressed in it are not necessarily those of National Wind Watch.

The copyright of this article resides with the author or publisher indicated. As part of its noncommercial educational effort to present the environmental, social, scientific, and economic issues of large-scale wind power development to a global audience seeking such information, National Wind Watch endeavors to observe “fair use” as provided for in section 107 of U.S. Copyright Law and similar “fair dealing” provisions of the copyright laws of other nations. Send requests to excerpt, general inquiries, and comments via e-mail.

Wind Watch relies entirely
on User Contributions
   Donate via Stripe
(via Stripe)
Donate via Paypal
(via Paypal)

Share:

e-mail X FB LI M TG TS G Share

Tag: Accidents


News Watch Home

Get the Facts
CONTACT DONATE PRIVACY ABOUT SEARCH
© National Wind Watch, Inc.
Use of copyrighted material adheres to Fair Use.
"Wind Watch" is a registered trademark.

 Follow:

Wind Watch on X Wind Watch on Facebook Wind Watch on Linked In

Wind Watch on Mastodon Wind Watch on Truth Social

Wind Watch on Gab Wind Watch on Bluesky