[ exact phrase in "" • results by date ]

[ Google-powered • results by relevance ]


LOCATION/TYPE

News Home
Archive
RSS

Subscribe to RSS feed

Add NWW headlines to your site (click here)

Sign up for daily updates

Keep Wind Watch online and independent!

Donate $10

Donate $5

Selected Documents

All Documents

Research Links

Alerts

Press Releases

FAQs

Publications & Products

Photos & Graphics

Videos

Allied Groups

Toch bouwvergunning voor ongewenste windmolens  

Credit:  Josef Croughs | Timmie Van Diepen | Het Belang Van Lumburg | 23 April 2013 | ~~

Energiebedrijf Ecopower mag drie windmolens bouwen langs de Expresweg N80 in Kortenbos. De provincie gaf eerder al een milieuvergunning en nu heeft Stedenbouw ook de bouwvergunning toegekend. Nochtans zag de nieuwe meerderheid in Sint-Truiden de komst van het windpark helemaal niet zitten.

Sint-Truiden wil eerst bekijken welke gebieden in aanmerking komen voor windmolens en hoeveel er dan juist geplaatst kunnen worden. Daarom gaf de stad eerder dit jaar negatief advies voor de bouwvergunning, in afwachting van haar eigen plan. Maar daar heeft Stedenbouw geen rekening mee gehouden. Het gebied langs de Expresweg Hasselt-Sint-Truiden staat groen ingekleurd in het Limburgse windplan en dus is er volgens Stedenbouw geen enkele reden om een vergunning te weigeren.

“Het gaat om drie windmolens die parallel met de N80 worden gebouwd”, zegt Luc Vermeeren van Ecopower. De molens worden wellicht 150 meter hoog en krijgen een diameter van 112 à 114 meter. “De bouw zal wel nog niet voor meteen zijn. Er loopt een beroepsprocedure tegen de milieuvergunning. Daarover zal de minister van Leefmilieu tegen eind mei een uitspraak doen. Ook tegen de nu toegekende bouwvergunning kan nog beroep worden ingediend bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Daarvoor is er een termijn van 45 dagen.”

Nieuwe meerderheid

De stad Sint-Truiden is niet gelukkig met de gang van zaken. “Wij zullen in het schepencollege overleggen welke volgende stappen we nu kunnen ondernemen”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Pascal Vossius (Open Vld). “We betreuren dat Stedenbouw, tegen ons advies in, toch een bouwvergunning aflevert. De dienst baseert zich daarbij op het positieve advies dat het vorige schepencollege voor de milieuvergunning afleverde. Dat was toen nog met sp.a in de meerderheid. Laat ik hier duidelijk stellen dat zowel Bert Stippelmans (CD&V), Roland Duchâtelet als ikzelf toen al tegen dit project waren. Vandaag maakt de sp.a geen deel meer uit van de meerderheid, maar in het besluit van Stedenbouw staat dat wij nu consequent naar de beslissing van december moeten handelen”, aldus Vossius.

Ook de buurtbewoners geven hun verzet niet op. Actiegroep ‘RedtHaspengouw’ weigert zich neer te leggen bij de beslissing van Stedenbouw. Zij vinden dat de windmolens te dicht bij woongebied komen. “Wij hebben onze raadsman opdracht gegeven om de beslissing van de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar op te vragen”, zegt woordvoerder Jan Martens. “Maar wat er ook beslist wordt: wij blijven actie voeren tegen deze bouwvergunning en zullen in beroep gaan bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.”

Source:  Josef Croughs | Timmie Van Diepen | Het Belang Van Lumburg | 23 April 2013 |

This article is the work of the source indicated. Any opinions expressed in it are not necessarily those of National Wind Watch.

The copyright of this article resides with the author or publisher indicated. As part of its noncommercial effort to present the environmental, social, scientific, and economic issues of large-scale wind power development to a global audience seeking such information, National Wind Watch endeavors to observe “fair use” as provided for in section 107 of U.S. Copyright Law and similar “fair dealing” provisions of the copyright laws of other nations. Send requests to excerpt, general inquiries, and comments via e-mail.

Wind Watch relies entirely
on User Funding
Donate $5 PayPal Donate

Share:


News Watch Home

Get the Facts Follow Wind Watch on Twitter

Wind Watch on Facebook

Share

CONTACT DONATE PRIVACY ABOUT SEARCH
© National Wind Watch, Inc.
Use of copyrighted material adheres to Fair Use.
"Wind Watch" is a registered trademark.
Share

 Follow: