LOCATION/TYPE

NEWS HOME

[ exact phrase in "" • results by date ]

[ Google-powered • results by relevance ]Archive
RSS

Add NWW headlines to your site (click here)

WHAT TO DO
when your community is targeted

Get weekly updates
RSS

RSS feeds and more

Keep Wind Watch online and independent!

Donate via Stripe

Donate via Paypal

Selected Documents

All Documents

Research Links

Alerts

Press Releases

FAQs

Campaign Material

Photos & Graphics

Videos

Allied Groups

Wind Watch is a registered educational charity, founded in 2005.

News Watch Home

Noise hell: “It’s like having a truck in the garden” 

Credit:  ’Det er som at have en lastbil i haven’ | MORTEN JOHNSEN | Ekstra Bladet | http://ekstrabladet.dk/ 10. januar 2013 ~~

ET SANDT STØJHELVEDE: Erik Nielsen havde set frem til en fredfyldt pensionisttilværelse, men idyllen og nattesøvnen er ødelagt af kæmpe vindmøller

Efter at have været landmand i årevis i det vindblæste Vestjylland så Erik Nielsen i 2010 frem til at nyde pensionist-tilværelsen.

Sammen med sin kone havde han solgt landbruget og købt nabogrunden. Her ville ægteparret bygge drømmehuset, hvor de kunne nyde deres otium i ro og mag.

Idyllen og ikke mindst roen blev dog hurtigt ødelagt, da der pludselig i december 2010 blev banket hele otte kæmpemæssige vindmøller op ikke langt fra Erik Nielsens hus.

De støjer forfærdeligt

Fra den dag af var pensionist-tilværelsen ikke længere særlig sjov. For hvor vindmøller i området tidligere var omkring 50-60 meter høje, målte de otte giganter over 130 meter. Og det kan høres.

– Vi er vant til vind og blæst herude og er ikke sarte. Men de enorme møller støjer simpelt hen helt forfærdeligt.

Det er ligesom at have en lastbil stående tændt ude i haven. Det er værst om natten, og vi vågner mange gange på grund af larmen, siger Erik Nielsen.

Flygter i campingvogn

Efter længere tid i et sandt støjhelvede valgte Erik og konen at købe en campingvogn alene for at komme væk en gang imellem og få lidt sammenhængende søvn.

– Det er desværre ikke en særlig holdbar løsning, for det er altså koldt i sådan en her om vinteren, forklarer Erik Nielsen.

Svigtet af politikerne

Han føler sig i den grad svigtet af politikerne og daværende miljøminister Karen Ellemann (V), der ellers havde lovet et opgør med den megen larm fra de nye kæmpemøller fra firmaer som Vestas.

– Intet er ændret, for reglerne er lavet sådan, at man slet ikke tager højde for, at støjen i hvert enkelt hus er forskellig.

Må forlade drømmehuset

– Det er da tankevækkende, at vi trods klager og andet aldrig har fået målt støjen inde i vores hus. De måler blot ud støjen ude ved vindmøllen og beregner sig derefter frem til, hvor meget det nok støjer i vores stue. Det kan ikke være rigtigt, siger Erik Nielsen.

Han og konen Rigmor har nu taget konsekvensen af larmen og de søvnløse nætter og leder efter et lille sommerhus, hvor de kan få fred.

– Det var jo slet ikke meningen. Vi havde jo lige bygget vores drømmehus her.

Nu tvinges vi væk, og det kan ikke være rigtigt, siger Erik Nielsen.

Konstant støj er ikke okay

Mens tusindvis af danskere må leve i et støjhelvede fra kæmpe-vindmøller, raser både foreninger og eksperter over, at politikerne intet har gjort for at undersøge sagen ordentligt.

Faktum er nemlig ifølge formanden for Dansk Selskab for Arbejds- og Miljømedicin, Vivi Schlünssen, at man slet ikke har undersøgt ordentligt, om de mange danskere, der dagligt udsættes for enorm støj fra vindmøller, tager skade af det.

– Vi er meget betænkelige ved, at de nye regler for støj fra vindmøller er lavet fuldstændig uden at undersøge, om folk tager skade af at leve i konstant støj.

Lægerne ikke spurgt

– Støjgrænserne er fastsat udelukkende af ingeniører. Der har ikke været en eneste læge inde over, siger hun. Vivi Schlünssen understreger, at vindmølle-støj er noget helt andet end f.eks. larmen fra en motorvej.

For selv om støjen fra møllen ofte er lavere, så er den konstant – især om natten, hvor generne vil være ekstra store.

– Det gik alt for stærkt, da man skulle have lavet de nye regler.

Og vores helt primære anke er, at det ikke er okay, at folk skal leve med store støjgener – især om natten, hvor det kan forstyrre søvnen, siger Vivi Schlünssen og understreger, at området burde undersøges til bunds.

Source:  ’Det er som at have en lastbil i haven’ | MORTEN JOHNSEN | Ekstra Bladet | http://ekstrabladet.dk/ 10. januar 2013

This article is the work of the source indicated. Any opinions expressed in it are not necessarily those of National Wind Watch.

The copyright of this article resides with the author or publisher indicated. As part of its noncommercial educational effort to present the environmental, social, scientific, and economic issues of large-scale wind power development to a global audience seeking such information, National Wind Watch endeavors to observe “fair use” as provided for in section 107 of U.S. Copyright Law and similar “fair dealing” provisions of the copyright laws of other nations. Send requests to excerpt, general inquiries, and comments via e-mail.

Wind Watch relies entirely
on User Contributions
   Donate via Stripe
(via Stripe)
Donate via Paypal
(via Paypal)

Share:

e-mail X FB LI M TG TS G Share

Tag: Complaints


News Watch Home

Get the Facts
CONTACT DONATE PRIVACY ABOUT SEARCH
© National Wind Watch, Inc.
Use of copyrighted material adheres to Fair Use.
"Wind Watch" is a registered trademark.

 Follow:

Wind Watch on X Wind Watch on Facebook Wind Watch on Linked In

Wind Watch on Mastodon Wind Watch on Truth Social

Wind Watch on Gab Wind Watch on Bluesky